Cine sunt femeile care vor să conducă Bucureştiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul candidatelor propuse de partide pentru alegerile locale este infim în comparaţie cu declaraţiile publice ale liderilor de partid. În timp ce PSD o susţine pentru Capitală pe Gabriela Firea, liberalii au o singură candidată aruncată în cursa pentru Primăria Sectorului 3. Mai îndrăzneţi sunt cei din USB şi ALDE, care propun nume ca Clotilde Armand sau Roxana Wring, respectiv Laura Chiriac şi Elena Petrescu.

Partidele au vorbit în precampanie de reînnoirea clasei politice prin atragerea de tineri şi a cât mai multe femei, formaţiunile politice mari subliniind că vor să aducă în faţă numeroase candidate. Însă, la finalul termenului de depunere a dosarelor de candidatură s-a putut observa că la nivelul ofertei politice pentru Bucureşti, numărul candidatelor este relativ mic. 

Firea, prima şansă pentru Capitală

Gabriela Firea a fost desemnată candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, aceasta urmând să se înfrunte în lupta pentru Bucureşti cu Cătălin Predoiu, Nicuşor Dan sau Robert Turcescu. În acest moment, Firea deţine cele mai multe funcţii din PSD: senator, purtător de cuvânt al PSD, vicepreşedinte PSD şi preşedintele filialei Bucureşti. Candidata PSD pentru Primăria Capitalei, de profesie jurnalistă, este văzută ca favorită în lupta pentru fotoliul de edil al Bucureştiului în condiţiile în care pe partea stângă a eşichierului politic nu mai există vreun contracandidat care să poată rupe voturi.

„Este o zi foarte importantă pentru mine şi sper să fie o zi importantă pentru toţi tinerii care aşteaptă un viitor mai bun. Eu cred că această campanie trebuie să fie despre tineri, despre viitorul nostru şi al lor, despre soluţiile pe care au toţi candidaţii. Când voi fi primar general al Capitalei, peste foarte puţin timp, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu ajutorul bucureştenilor pe care sper să îi conving în această campanie electorală, Capitala noastră va arăta cu totul diferit“, a declarat  Firea la 20 aprilie, ziua în care şi-a depus candidatura.

Pocora, singurul candidat femeie al liberalilor

Cristina Pocora e candidata PNL pentru Primăria Sectorului 3, deputata înlocuindu-l în ultima secundă pe Florin Vasile. Fost purtător de cuvânt al PNL în perioada când Crin Antonescu era preşedinte de partid, Pocora este printre parlamentarii vocali la proiectele ce ţin de domeniul muncii şi social.  „Pot să recunosc că azi am reparat o greşeală. Am reparat greşeala de a nu fi găsit încă de la începutul desemnării de candidaturi la sectoare, un candidat femeie. E o greşeală pe care toţi ne-o asumăm, astăzi o reparăm“, declara Gorghiu la 21 aprilie când anunţa candidatura Cristinei Pocora. „Este o mare provocare pentru mine şi mi-am dorit să trec şi în partea executivă, dincolo de ce fac în Legislativ. Admnistraţia locală îmi place pentru că poţi să rezolvi lucruri. Nu este o candidatură de sacrificiu, dar este una dificilă, dar îmi plac bătăliile dificile“, a precizat Pocora la „Adevărul Live“.

De la primele declaraţii din poziţia de candiat PNL pentru una din primăriile din Bucureşti, deputata şi-a atacat dur principalul contracandidat, Robert Negoiţă. „Îl invit pe domnul Negoiţă, încă de pe-acum, să iasă din ascunzătoare. Au auzit că a mers pe ascuns să-şi depună candidatura. Să vină şi să discutăm deschis despre mandatul domniei sale şi despre planurile de viitor. Să discutăm despre raportul Curţii de Conturi privind cheltuirea banului public, în Sectorul 3, sub mandatul său. Dacă cumva nu poate şi îi este frică, aş putea să discut acest subiect cu doamna Firea dacă este, desigur, disponibilă“, a spus Pocora, primul candidat care a cerut să o confruntare cu reprezentanţii PSD.

Clotilde Armand, o franţuzoaică pentru Sectorul 1

Candidatul Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB) pentru Sectorul 1 este franţuzoaica Clotilde Armand, inginer de profesie, persoană care vrea să se impună în alegerile locale cu toate că are drept contracandidaţi politicieni mult mai cunoscuţi: Alexandru Nazare, Eugen Tomac sau Laura Chiriac. Manager al Egis România, cu studii la Massachussetts Institute of Technology şi Ecole Centrale din Paris, Armand a fost foarte prezentă în perioada de precampanie reuşind să-şi facă cunoscute punctele din program. Marele său proiect electoral este „Litoral Bucureşti“, adică amenajarea unei plaje şi punerea la punct a lacurilor bucureştene pentru ca spaţiul din jurul acestora să devină loc de promenadă pentru cei din Capitală.

Roxana Wring, de la societatea civilă la politică

Un alt candidat femeie al USB este Roxana Wring, persoană care a lucrat numai în mediul privat, fiind în perioada1988-2007 director de vânzări sau de marketing a mai multor companii din Marea Britanie sau Statele Unite. Din 2009 aceasta a devenit preşedinte al Asociaţiei ProDoMo. „După ani de acţiuni civice, mi-am dat seama că PMB nu poate fi reformată decât din interior şi pentru asta va trebui să participăm la decizia politica. Ca membră a USB doresc să contribui nemijlocit la transformarea Bucureştiului dintr-un oraş administrat în interesul grupurilor de interese politico-economice într-unul în care cetăţenii se află în centrul deciziei administrative“, susţine Wring într-o scurtă prezentare publicată pe site-ul de campanie al USB.

Laura Chiriac, propunerea ALDE pentru Sectorul 1

Cel mai cunoscut candidat femeie de la ALDE este propunerea formaţiunii pentru Sectorul 1, Laura Chiriac. Jurnalistă de meserie, Chiriac s-a înscris în ALDE la 15 iulie 2015, anunţând că răspunde din acel moment politicile sociale, precum şi de relaţiile internaţionale ale partidului. La scurt timp, actuala candidată a ALDE pentru Sectorul 1 a fost numită consilier de stat în domeniul politicilor sociale în Guvernul Ponta. Aceasta a demisionat odată cu venirea  lui Dacian Cioloş la Palatul Victoria.

În rândul echipei ALDE pentru Bucureşti mai este şi un alt candidat femeie. Elena Petrescu este propunerea formaţiunii lui Tăriceanu pentru Primăria Sectorului 3, aceasta dând piept cu politicieni redutabili ca Robert Negoiţă şi Cristina Pocora.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite