Kovesi, propusă din convingere sau troc politic?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri seara, că a nominalizat-o pe Laura Codruţa Kovesi la şefia DNA bazându-se pe convingerile sale şi pe faptul că aceasta este agreată de Comisia Europeană. De partea cealaltă, Crin Antonescu îl acuză pe premier că a făcut un troc politic cu şeful statului.


„Principala atenţie a CE este asupra DNA. Dna Kovesi, prin funcţia pe care a ocupat-o şi impresia creată la partenerii europeni, este o garanţie pentru aceştia: că nu vrem să facem din DNA un instrument prin care să apărăm politicieni corupţi. Am nominalizat-o şa şefia DNA pe baza convingerilor mele“, a declarat Victor Ponta la Antena 3.

Ponta a mai spus că acestea erau cele mai bune propuneri pe care le putea face şi care, totodată, să aibă şansa de a se materializa în numiri.

În ceea ce priveşte criteriile de selecţie, premierul a susţinut că a avut în vedere vechimea şi experienţa profesională.

Întrebat dacă a discutat cu preşedintele Traian Băsescu în prealabil, Ponta a răspuns că  singurul lucru pe care l-a discutat cu şeful statului a fost legat de procedura de selecţie. Premierul a mai spus că atât el, cât şi preşedintele optează pentru procedura prevăzută de lege: Ministrul Justiţiei propune, CSM avizează şi preşedintele numeşte. Premierul a subliniat că, spre deosebire de Traian Băsescu, el îi cunoaşte pe cei şase procurori pe care i-a propus.

Miercuri, într-o conferinţă de presă, Antonescu l-a acuzat pe Victor Ponta că a făcut un „troc politic“ cu Traian Băsescu. Declaraţia a venit la scurt timp după ce Victor Ponta a trimis la CSM propunerile.

„Nu putem accepta acest troc politic în care procurorii se împart, iar preşedintele impune un om al său. Nu acesta a fost angajamentul nostru. În niciun caz nu suţinem compromisul cu Traian Băsescu. Nu ne-a explica nimeni, nici măcar premierul, ce câştigă România, dacă Traian Băsescu şi premierul se înţeleg pe nişte procurori", a mai spus liderul liberal.

Premierul Victor Ponta a explicat că a înaintat propunerilor pentru şefii DNA şi Parchetul General, întrucât a constatat că Parchetul a devenit „moşia” lui Daniel Morar şi că acesta deţine monopolul asupra numirilor.

Laura Codruţa Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror-şef al DNA, iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Propunerile au fost avansate miercuri dimineaţa de către premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, printr-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Scrisoarea este înregistrată la Ministerul Justiţiei miercuri, 3 aprilie, dar datată marţi, 2 aprilie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite