Reuters: Nominalizările lui Ponta ar putea supăra Bruxellesul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a nominalizat şase noi procurori şefi, sfidând apelurile Uniunii Europene pentru mai multă transparenţă într-o ţară în care liderii de la Bruxelles sunt îngrijoraţi pentru respectarea statului de drept, comentează joi Reuters.

Premierul Ponta, a cărui alianţa a alarmat Uniunea Europeană anul trecut după ce a încercat să-l înlăture pe preşedintele Traian Băsescu, a anunţat nominalizările, despre care a spus că vor asigura „stabilitatea politică şi judiciară”.

Reuters aminteşte că Bruxellesul monitorizează sistemul judiciar din România şi că a cerut liderilor de la Bucureşti să aleagă procurorii şefi printr-un proces transparent, pentru a se asigura că aceştia nu sunt numiţi politic.

Ponta s-a tot răzgândit în privinţa nominalizărilor, comentează Reuters, amintind că marţi premierul a spus că nominalizările pot fi făcute doar după un proces lung şi transparent, iar o zi mai târziu a nominalizat şefii DIICOT, DNA şi ai Parchetului General.

„Faptul că premierul ş-a răzgândit din nou demonstrează dispreţul lui pentru CSM şi lipsa unei coerenţe politice. Comisia Europeană a cerut în mod clar transparenţă”, a subliniat Laura Ştefan, specialist la thinktankul Expert Forum.

Agenţia de presă aminteşte şi despre conflictul apărut în interiorul Uniunii Social Liberale, între Ponta şi Antonescu, afirmând că alegerea lui Ponta pentru şefia DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost criticată de liberali, care au spus că Ponta a căzut la învoială cu duşmanul Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite