Kelemen: Modificările pe energie trebuie urgentate. Ce spune despre majorarea pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kelemen susține că trebuie urgentată o decizie pe compensarea preţului la energie și că găsirea soluțiilor pentru o majorare de 15-16%, este o datorie morală, fiind un procent corect.

Kelemen Hunor consideră că o majorare a pensiilor cu 15-16% este un procent corect FOTO Eduard Enea
Kelemen Hunor consideră că o majorare a pensiilor cu 15-16% este un procent corect FOTO Eduard Enea

Kelemen susține, potrivit Agerpres, că România trebuie să se întoarcă la o piaţă reglementată, lucru susţinut chiar şi de reprezentanţii furnizorilor, dar nu a existat un consens în Coaliţie, explicând că deja ar fi trebuit să se fi luat o decizie în acest sens.

Totodată, vicepremierul a mai explicat că „o cantitate semnificativă, dar nu foarte mare, mai ales faţă de alte state, trebuie cumpărată pe piaţa liberă, pe care nu poţi să o reglementezi, cum se vinde la o bursă externă şi mai ales dacă trebuie să cumperi de la o zi la alta, unde preţurile sunt foarte volatile. Şi atunci sigur că suntem în situaţia semireglementată sau parţial reglementată, dar decizia trebuie să o luăm”. 

Șeful UDMR a atras atenția și că, prin mecanismul de compensare la furnizori, aceştia au o problemă de cash şi există riscul ca un furnizor mare să intre în faliment sau în incapacitate de plată şi să nu aibă cine să preia un număr mare de consumatori.

  "Trebuie să simplificăm această procedură de compensare şi e mult mai uşor să compensezi tu la producător decât la furnizor, fiindcă acolo ai o cantitate mare, o cantitate globală şi poţi să decontezi acolo, în acea zonă", a mai spus Kelemen, potrivit sursei citate. Susţinem această variantă de compensare la producător, şi nu la furnizor, pe fiecare factură, fiindcă este mult mai simplă. Şi, slavă Domnului, în acest moment, noi producem peste 90% din necesarul intern, atât casnic, cât şi non casnic, din 57 de terawaţi, 54 produce România”, a mai spus Kelemen, potrivit sursei citate.

Majorarea pensiilor cu 15-16%, un procent corect 

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că i se pare corect ca pensiile să crească cu 15-16% şi că este o datorie morală faţă de pensionari să se găsească soluţii, fiind categoria cea mai vulnerabilă.

„Consider că trebuie să faci un efort, ai această obligaţie morală faţă de pensionari şi poţi să faci loc în buget pentru a acoperi rata inflaţiei. Sigur că nu mergem la gramaj fin (...), dar un 15-16% poţi să faci, trebuie să găseşti loc pentru pensionari care au muncit o viaţă întreagă, au muncit înainte de '89 şi după '89 şi au plătit impozitele, taxele şi au dreptul la această perioadă mai liniştită din viaţă”, a spus Kelemen. 

Vicepremierul a negat că ar exista un blocaj în Coaliţie pe această temă, susținând însă că există discuţii şi atunci când se vor dezbate bugetul asigurărilor sociale şi bugetul de stat va fi introdusă majorarea de pensii.

  În legătură cu discuţia privind renegocierea plafonului de 9,4% din PIB prinsă în PNRR pentru cheltuielile cu pensiile, Kelemen a precizat că este legată de așa-numitele pensii speciale, potrivit sursei citate, şi nu de pensiile din sistemul public, explicând că „în 9,4% e greu să te încadrezi şi cu magistraţii, şi cu militarii, şi cu aviatorii şi cu diplomaţii, deci nu ai cum şi atunci există această presiune permanentă”.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite