Un deputat AUR a făcut plângere penală pe numele lui Klaus Iohannis: Vizitele externe par nişte concedii de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul AUR Dan Tanasă a depus marţi la Parchetul General o plângere penală împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, pentru infracţiuni preucum abuz în serviciu, deturnare de fonduri, delapidare şi uzurparea funcţiei. Administrația Prezidențială a specificat unde au fost efectuate cele 34 de deplasări externe ale delegațiilor conduse de șeful statului, în 2023, și cât au costat în total.

Dan Tanasă Foto: Arhivă
Dan Tanasă Foto: Arhivă

"Am înregistrat astăzi un denunţ penal pe numele preşedintelui Klaus Iohannis şi pe numele unui domn consilier prezidenţial, George Vladimir Duhan, precum şi pe numele tuturor persoanelor cu atribuţii de serviciu în legătură cu situaţia sesizată în vederea cercetării săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, deturnare de fonduri, delapidare şi uzurparea funcţiei. (...) Demersul nostru este unul de bun-simţ. Considerăm că informaţiile apărute în mass-media merită un răspuns din partea unui organ de cercetare penală.(...) Sumele exorbitante cheltuite de Iohannis pentru deplasări în străinătate, pentru domnia sa, soţia dânsului şi doi - trei oameni din jurul său, trebuie să vedem în ce măsură au existat cereri de ofertă, în ce măsură s-a respectat procedura de achiziţie publică, care au fost justificările pentru care aproape toate cursele aeriene au escală la Sibiu. Există aspecte de ordin penal şi numeroase semne de întrebare cu privire la aceste deplasări şi, în opinia noastră, Ministerul Public trebuie să investigheze şi să vadă dacă totul se face legal", a declarat Dan Tanasă, la Parchetul General, potrivit Agerpres.

Deputatul a susținut că vizitele externe ale preşedintelui „par mai degrabă nişte concedii de lux, decât nişte deplasări în afara ţării, care să aibă primordial interesul naţional”.

Vizitele șefului statului din 2023 au costat 41 milioane de lei

Conform unui răspuns al Administraţiei Prezidenţiale, transmis pentru AGERPRES, cheltuielile aferente pentru cele 34 de deplasări externe ale delegaţiilor oficiale conduse de preşedintele Klaus Iohannis, în anul 2023, au fost de 41.104.103 de lei.   

Klaus Iohannis a efectuat în acest an o serie de deplasări externe, respectiv în Azerbaidjan (2-3 februarie - vizită oficială şi participare la reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze), Luxemburg (vizită oficială - 27 februarie), Polonia (22 februarie - reuniunea B9), Belgia (reuniuni ale Consiliului European - 9 februarie, 23-24 martie, 29-30 iunie, 26-27 octombrie, 14-15 decembrie, CELAC - 17-18 iulie, vizită oficială - 8 noiembrie, 13 decembrie - Summitul UE-Balcanii de Vest), Emiratele Arabe Unite (18-21 martie - vizită oficială şi 2-4 decembrie - COP28), Bulgaria (15 martie - vizită oficială), Japonia (6-8 martie - vizită oficială), Singapore (10 martie - vizită de stat), Marea Britanie (5-6 mai - participare la ceremoniile dedicate încoronării Regelui Charles al III-a şi a Reginei Camilla), Islanda (16-17 mai - Summitul Consiliului Europei), Regatul Ţărilor de Jos (reuniune în format restrâns în pregătirea Summitului NATO), Slovacia (6 iunie - Summitul B9), Republica Moldova (Summitul Comunităţii Politice Europene), Lituania (11-12 iulie - Summitul NATO), Statele Unite (19-21 decembrie - Adunarea Generală a ONU), Ungaria (11 octombrie - vizită oficială), Portugalia (7-9 octombrie - vizită de stat), Spania (5 octombrie - Summitul Comunităţii Politice Europene şi reuniunea informală a Consiliului European).

Şeful statului a efectuat şi două turnee, unul în America Latină (Brazilia, Chile şi Argentina - 18-25 aprilie) şi unul în Africa (Kenya, Tanzania, Republica Cabo Verde şi Senegal - 14-23 noiembrie).  

Concluziile lui președintelui privind vizitele din Asia, Africa și America Latină

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit luna trecută, în cadrul întâlnirii anuale cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România, unde despre principalele evoluții și realizări de politică externă din anul 2023, precum și despre așteptările și obiectivele României pentru 2024.

În cadrul evenimentului, seful statului a subliniat că anul trecut a acordat o atenție sporită cooperării cu state din Asia, Africa și America Latină.

În ceea ce privește Asia, am ridicat relațiile cu Japonia la nivel de Parteneriat Strategic, în cadrul vizitei mele oficiale în acest stat. Am înscris relația bilaterală cu Singapore într-o nouă etapă de dezvoltare, prin vizita mea de anul trecut. La 15 ani de Parteneriat Strategic cu Coreea de Sud, punem bazele unui salt calitativ prin valorificarea agendei comune de priorități a celor două țări și urmărim consolidarea cooperării bilaterale cu Vietnam și India”, a spus șeful statului cu privire la vizita oficială din Japonia și Singapore, efectuată în perioada 6-10 martie 2023.

Șeful social-democraților, Marcel Ciolacu, atrăgea atunci atenția asupra lipsei informațiilor asupra costului închirierii avionului cu care președintele Klaus Iohannis s-a deplasat în Japonia, afirmând că este normal să fie publice cheltuielile. 

Administraţia Prezidenţială  afirmase că unul dintre motivele pentru care a fost închiriată o aeronavă pentru aceste vizite au fost că din anul 2010, ROMAVIA a intrat în insolvenţă şi nu a mai fost capabilă să execute zboruri speciale, iar după anul 2013 TAROM a introdus cele două aeronave care executau astfel de zboruri în programul normal de zboruri.

„Revigorarea relațiilor cu Africa”

Pe de altă parte, șeful statului a precizat în cadrul întâlnirii cu cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România că vizitele din Africa au avut drept scop „revigorarea relațiilor”.

În anul care a trecut, am depus eforturi sporite pentru revigorarea relațiilor cu Africa. În acest scop, România a adoptat recent prima Strategie Națională pentru Africa. Vizitele mele în Kenya, Tanzania, Cabo Verde și Senegal au promovat această nouă dinamică și noi proiecte și domenii de cooperare”, a declarat Iohannis, adăugând că „în 2024, România vizează intensificarea colaborării cu Africa și continuarea programelor destinate partenerilor africani, cu accent pe educație și transferul de expertiză”.

Adevărul relata în noiembrie 2023, că vizita lui Klaus Iohannis în țările din Africa au îmbinat partea de discuții cu omologii cu deplasări în natură, precum vizitarea Parcul Național Nairobi, într-un context tensionat, având în vedere că pentru Kenya și Tanzania MAE nu recomanda deplasările, din cauza pericolui de atentate teroriste. Marcel Ciolacu susținea atunci că România ar trebui să fie mai activă în Africa și a punctat că e de acord cu deplasarea lui Iohannis.

Potrivit Administrației Prezidenţiale o temă centrală a vizitei de stat a președintelui României în Republica Kenya a fost cooperarea în domeniul limitării schimbărilor climatice și al protecției mediului, „pe fondul interesului deosebit al președintelui Klaus Iohannis pentru aceste domenii, precum și al prezenței lor ca teme importante în recent adoptata Strategie a României pentru Africa”.

Vizitele în America Latină

Președintele a mai menționat în cadrul reuniunii date, un scop similar cu vizitele efectuate în Africa le-au avut și vizitele din America Latină.

„În aceeași logică s-au înscris și vizitele din aprilie 2023 din America Latină, în Brazilia, Chile și Argentina, ocazie cu care am reafirmat interesul României, dar și al Uniunii Europene, de a dezvolta dialogul politic la nivel înalt”, a afirmat Iohannis.

Administraţiei Prezidenţială relata atunci că acele vizite urmăreau relansarea dialogului la nivel înalt cu statele Americii Latine şi redinamizarea interacţiunilor bilaterale la nivel politico-diplomatic, respectiv sectorial, fiind menite să deschidă noi oportunităţi de colaborare în domenii de interes crescut, inclusiv cele privind răspunsul comun la o serie de provocări la nivel global.

Klaus Iohannis a subliniat la evenimentul menționat anterior că în cadrul acestor vizite a convenit printre altele extinderea relațiilor bilaterale în mai multe sfere ale economiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite