Iohannis, serie de întâlniri cu șefi de guvern și lideri de mari partide. Cum arată lista întrevederilor UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, miercuri, cu prim-ministrul Republicii Lituania, Ingrida Simonyte, la Palatul Cotroceni, despre securitatea regională şi continuarea sprijinului pentru Ucraina. În cursul zilei mai sunt întrevederi cu premierul Irlandei, al Croației sau al Greciei.

Preşedintele Klaus Iohannis cu prim ministrul Republicii Lituania, Ingrida Simonyte Foto: X
Preşedintele Klaus Iohannis cu prim ministrul Republicii Lituania, Ingrida Simonyte Foto: X

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a avut miercuri, la ora 16:00, o întrevedere cu Președintele Uniunii Creștin-Democrate din Germania (CDU), Friedrich Merz, în cadrul căreia s-a convenit asupra necesității de a încuraja o forță pro-europeană puternică în viitorul Parlament European.

„În discuția mea cu președintele CDU Friedrich Merz am convenit asupra necesității de a încuraja o forță pro-europeană puternică în viitorul PE, pentru a stăpâni provocările viitoare. România și Germania împărtășesc relații foarte strânse, bazate pe rolul important al comunităților noastre și pe parteneriatul puternic al UE”, a scris șeful statului pe X.

In my discussion with CDU President @_FriedrichMerz we have agreed on the need to encourage a strong pro-European force in the future EP, to master the challenges ahead. 🇷🇴 and 🇩🇪 share very close relations, based on the important role of our communities&strong EU🇪🇺 partnership. pic.twitter.com/9yOwFhFzDm

— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) March 6, 2024

Știrea inițială: "Bucuros să o salut pe prim-ministra Lituaniei, Ingrida Simonyte, şi să împărtăşim opinii cu privire la securitatea regională şi sprijinul continuu pentru Ucraina, ca parteneri ai Uniunii Europene şi aliaţi NATO. România şi Lituania au relaţii bilaterale foarte strânse şi aştept cu nerăbdare Summitul Iniţiativei celor Trei Mări de la Vilnius, din aprilie", a scris Klaus Iohannis, pe platforma X.

Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri și alte întrevederi, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, cu prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, Luc Frieden, și cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Oficialii de rang înalt se află în România, în contextul Congresului Partidului Popular European, care se desfăşoară la Bucureşti în zilele de 6 şi 7 martie, reunind lideri din familia politică a popularilor europeni.

Potrivit Administraţiiei Prezidenţiale, șeful statului va avea joi o întrevedere și cu cancelarul federal al Republicii Austria, Karl Nehammer.

Al nouălea summit al Inițiativei celor Trei Mări

Lituania va prezida Inițiativa Trei Mări (3SI) și organiza Summit-ul 3SI și o parte integrantă a Forumului 3SI – „International Business Forum” pe 11 aprilie 2024, la Vilnius.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de 3SI, scopul Iniţiativei Celor Trei Mări este de a promova o dezvoltare mai rapidă și convergența regiunii, prin creșterea interconectivității statelor membre în domeniile transportului, energiei și digitalizării, în special, în regiunea de pe axa Nord-Sud, pentru a îmbunătăți coeziunea UE și consolidarea parteneriatului transatlantic dintre UE și SUA. În timpul președinției sale, Lituania se va concentra pe Ucraina și consolidarea relațiilor transatlantice.

3SI reunește 13 state membre ale Uniunii Europene: Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Grecia, și 2 state asociate – Ucraina și Moldova. Partenerii strategici ai 3SI sunt SUA, Germania și Comisia Europeană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite