Iohannis, la Praga: Voi sublinia nevoia solidarităţii cu Ucraina

0
Publicat:

Preşedintele Klaus Iohannis, care participă joi, la Praga, la prima reuniune a Comunităţii Politice Europene, a afirmat că va vorbi, în acest nou format, despre „nevoia solidarităţii cu Ucraina”.

Klaus Iohannis vrea mai multă solidaritate cu Ucraina FOTO Presidency
Klaus Iohannis vrea mai multă solidaritate cu Ucraina FOTO Presidency

Începe imediat prima sesiune a unui nou format, Comunitatea Politică Europeană. Sunt participante toate statele UE plus celealte state care se simt parte din continentul european. Sunt 44 de participanți. Vom aborda teme importante precum solidaritatea cu Ucraina, condamnarea agresiunii Rusiei, dar și teme precum securitatea continentului sau despre surse alternative de energie”, a declarat șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis a punctat pe ce va insista personal. „Eu mă aștept la discuții foarte bune, fiind prima întrunire și personal voi aborda nevoia solidarității cu Ucraina și a unei abordări comune pentru securitatea continentului”

Optimism privind Schengen

Klaus Iohannis s-a declarat oprimist și privind un posibil vot de primire a României în Spațiul Schengen „Sunt şanse, sunt şanse, fiindcă nevoia de unitate în Europa a devenit şi mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei şi această unitate se poate consolida, dacă România, Bulgaria şi Croaţia vor deveni parte din Spaţiul Schengen după atâţia ani de aşteptate, cred că toţi liderii şi-au dat seama că acest pas nu poate decât să îmbunătăţească unitatea Uniunii şi soliditatea noastră în abordare", a afirmat şeful statului.

Cu toate acestea, președintele României a atras atenția că nu există, totuși, nicio garanție că va fi dat votul decisiv.  „Există această posibilitatea, dar garanția nu există încă. E bine să se știe că ne implicăm cu toții. Ne implicăm să fie acest lucru și eu, și guvernul, majoritatea europarlamentarilor, MAE lucrează intens la aceste chestiuni”, a mai punctat Iohannis.

Guvernele statelor UE vor vota în decembrie dacă vor acorda sau nu aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, după mai bine de zece ani de amânare, potrivit Euractiv.

Președinția cehă se angajează să facă progrese pentru a permite Bulgariei și României să facă parte pe deplin din spațiul Schengen”, a declarat ministrul ceh pentru afaceri europene, Mikuláš Bek, în timpul unei dezbateri pe această temă în Parlamentul European, miercuri.

În acest sens, ne angajăm cu statele membre să pregătim terenul pentru o discuție de fond privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria și România. În efortul nostru de a asigura unanimitatea necesară în cadrul Consiliului, președinția a facilitat vizitele de experți în Bulgaria și România de săptămâna viitoare, așa cum a efectuat Comisia”, a completat ministrul.

O majoritate clară a deputaților europeni sprijină ridicarea controalelor la frontierele celor două țări și vor vota o rezoluție pe această temă în sesiunea plenară din 17-20 octombrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite