Vot pentru intrarea României în Schengen, în luna decembrie. Sprijin de la cel mai înalt nivel

0
0

Guvernele statelor UE vor vota în decembrie dacă vor acorda sau nu aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, după mai bine de zece ani de amânare, potrivit Euractiv.

România îndeplinește de mai bine de 10 zni condițiile FOTO Shutterstock
România îndeplinește de mai bine de 10 zni condițiile FOTO Shutterstock

În 2011, subiectul a fost votat de miniștrii naționali, dar aderarea a fost blocată de guvernele olandez și finlandez., potrvit Euractiv, site-ul care a lansat informația referitoare la aderare. Primirea în Schengen necesită unanimitate de voturi, iar în luna decembrie se va supune din nou la vot această chestiune.

Președinția cehă se angajează să facă progrese pentru a permite Bulgariei și României să facă parte pe deplin din spațiul Schengen”, a declarat ministrul ceh pentru afaceri europene, Mikuláš Bek, în timpul unei dezbateri pe această temă în Parlamentul European, miercuri.

În acest sens, ne angajăm cu statele membre să pregătim terenul pentru o discuție de fond privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria și România. În efortul nostru de a asigura unanimitatea necesară în cadrul Consiliului, președinția a facilitat vizitele de experți în Bulgaria și România de săptămâna viitoare, așa cum a efectuat Comisia”, a completat ministrul.

O majoritate clară a deputaților europeni sprijină ridicarea controalelor la frontierele celor două țări și vor vota o rezoluție pe această temă în sesiunea plenară din 17-20 octombrie.

Doar grupul Identitate și Democrație (ID) rămâne împotrivă. Guido Reil, din partea partidului Alternative für Deutschland, a definit România ca fiind „Vestul Sălbatic” din mijlocul Europei și a subliniat nivelurile de corupție și crimă organizată din cele două țări.

Liderii PPE și PES, alături de România

Avem două state membre ale UE care îndeplinesc toate condițiile pentru a adera la acest spațiu. Ele sunt pregătite pentru Schengen, dar așteaptă încă din 2011 undă verde din partea Consiliului. 11 ani, niciun progres. Acest lucru este pur și simplu inacceptabil”, a declarat președintele Partidului Popular European, Manfred Weber.

Nu există clasa întâi și clasa a doua sau nu există motive obiective pentru a refuza Bulgariei și României acest succes. Au făcut toți pașii necesari și permiteți-mi să îi asigur pe prietenii noștri de la Sofia și București, aveți sprijinul nostru, locul vostru este în Schengen”, a adăugat liderul PPE.

În mod similar, președintele S&D, Iratxe Garcia Perez, a descris „blocada din Consiliu” ca fiind „discriminatorie”. „Vorbim mult despre solidaritate, dar aceasta trebuie să se aplice tuturor. Nu poți cere solidaritate din partea Bulgariei și României când Uniunea Europeană nu își respectă propriile angajamente. Este cea mai bună rețetă pentru a alimenta dezamăgirea față de Europa și sprijinul pentru mesajele populiste antieuropene”, a adăugat ea.

Stânga susține măsura, dar vede un model de schimb între libertatea de circulație și violența împotriva migranților și refugiaților la frontiere. „Cred cu tărie în libera circulație a absolut tuturor, dar mi-e foarte greu să separ extinderea Schengen de violențele care se petrec la marginile Europei. Violențe și abuzuri grotești și spectaculoase, cu viteză, împotriva refugiaților care încearcă să intre în Croația”, a declarat Clare Daly în numele The Left.

O nouă echipă tehnică va vizita România în următoarele săptămâni, cu toate că sunt îndeplinite deja condițiile tehnice.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite