Iohannis: Prezenţa militarilor belgieni reprezintă un semnal puternic sub aspectul solidarităţii NATO, în contextul înrăutăţirii situaţiei de securitate

0
Publicat:

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri la Bruxelles, că prezenţa militarilor belgieni în România reprezintă un semnal puternic sub aspectul solidarităţii aliate, dată fiind situația din regiune, în contextul existenței unor situații de conflict atât în Ucraina, dar și în Orientul Mijlociu.

Președintele României, Klaus Iohannis  FOTO Presidency
Președintele României, Klaus Iohannis FOTO Presidency

În cadrul discuţiilor am salutat creşterea cooperării noastre economice, inclusiv a comerţului bilateral din ultimii ani. Am evidenţiat totodată existenţa unui nivel ridicat al investiţiilor directe belgiene în România, precum şi prezenţa semnificativă a antreprenorilor români în Belgia. Am salutat rolul deosebit al comunităţii româneşti din Belgia şi sprijinul solid pe care autorităţile belgiene îl acordă membrilor comunităţii noastre de aici, de exemplu pe linie de integrare şi acces la educaţie”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la Bruxelles împreună cu premierul Belgiei Alexander De Croo.

Colaborarea în domenii precum cercetarea, sănătatea, sursele alternative de energie, apărarea şi educaţia s-a aflat, totodată, pe agenda noastră de discuţii”, a continuat preşedintele Iohannis.

În domeniul energiei, mă bucur că a fost încheiat astăzi şi un Memorandum de înţelegere privind tehnologia reactoarelor nucleare cu neutroni rapizi răciţi cu plumb topit între instituţiile de profil din România şi Belgia, respectiv alte trei instituţii din Italia şi Statele Unite. Foarte important, am reiterat aprecierea României pentru prezenţa trupelor belgiene pe teritoriul ţării noastre, în cadrul posturii NATO de descurajare şi apărare. Prezenţa militarilor belgieni reprezintă un semnal puternic atât sub aspectul solidarităţii Aliate, în contextul înrăutăţirii situaţiei de securitate din vecinătatea noastră, cât şi al relaţiei noastre bilaterale solide. Am discutat, de altfel, cu privire la situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, la provocările generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, reiterând sprijinul ferm multidimensional pentru Ucraina, atât timp cât va fi necesar”, a mai spus Klaus Iohannis.

Evitarea escaladării conflictului

Președintele a mai precizat că a discutat cu premierul belgian şi despre situaţia îngrijorătoare din Orientul Mijlociu. „Am avut, bineînţeles, şi un schimb amplu de opinii asupra situaţiei îngrijorătoare din Orientul Mijlociu. România a transmis sprijinul deplin pentru Israel, care are dreptul legitim de a se apăra, cu respectarea dreptului internaţional umanitar. Am prezentat poziţia României privind nevoia protejării tuturor civililor şi a eliberării imediate a ostaticilor, precum şi referitor la importanţa acţiunii umanitare în sprijinul populaţiei palestiniene din Fâşia Gaza. Am evidenţiat că este esenţială evitarea escaladării conflictului, printr-o acţiune coordonată cu partenerii regionali şi Statele Unite, cu scopul obţinerii unei păci durabile, în baza soluţiei celor două state”, a explicat şeful statului. 

De asemenea discuţiile au vizat şi aderarea la Schengen a României şi i-a mulţumit premierului Alexander De Croo pentru sprijinul privind această aderare şi în contextul viitoarei Preşedinţii belgiene a Consiliului UE.

Am discutat şi despre modalităţile de avansare a proiectului european, despre importanţa menţinerii coeziunii, unităţii şi solidarităţii europene, în special în contextul geopolitic şi pre-electoral de la nivel european. Am accentuat importanţa unei cooperări strânse între România şi Belgia, inclusiv în contextul viitoarei Preşedinţii belgiene a Consiliului Uniunii Europene. Am exprimat apreciere pentru sprijinul constant al Belgiei pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Discuţiile noastre au abordat şi tema procesului de extindere a Uniunii Europene. Politica de extindere este un proces cu valenţe strategice, care trebuie continuat”, a completat preşedintele Iohannis.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite