Klaus Iohannis, turneu în Africa. Ce țări va vizita

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua în perioada 14-25 noiembrie o serie de vizite de stat în Africa, în state precum Kenya, Tanzania, Cabo Verde și Senegal.

Klaus Iohannis va merge într-o vizită oficială în Africa. Foto: Libertatea
Klaus Iohannis va merge într-o vizită oficială în Africa. Foto: Libertatea

Potrivit Administraţiei Prezienţiale, vizitele președintelui au ca scop relansarea dialogului politic la nivel înalt cu statele africane, redinamizarea relațiilor economice și sectoriale și valorificarea de noi oportunități de colaborare în domenii de interes comun.

România a adoptat recent Strategia Națională pentru Africa, denumită „România - Africa: Parteneriat pentru viitor prin pace, dezvoltare și educație, un document-cadru de viziune”, scopul fiind îmbunătăţirea relaţiilor.

În Republica Kenya, președintele Klaus Iohannis va avea consultări politice bilaterale cu Președintele William Ruto. De asemenea, va participa la sediul ONU de la Nairobi la o întâlnire cu directorul executiv al UNEP (United Nations Environment Program). În cadrul vizitei, se va inaugura o donație a României pentru o școala kenyană, donație din programul României de asistență pentru dezvoltare.

În Tanzania, președintele României va avea consultări politice cu președintele Samia Suluhu Hassan.

Klaus Iohannis va avea consultări cu președintele Cabo Verde, José Maria Neves. Aici, Klaus Iohannis va avea întrevederi cu întrevederi cu Președintele Adunării Naționale, Austelino Tavares Correia, cu prim-ministrul Cabo Verde, José Ulisses Correia e Silva, și cu primarul orașului Praia, Francisco Avelino Carvalho.

În Republica Senegal, Klaus Iohannis va avea consultări politice cu şeful statului, Macky Sall, și va participa la inaugurarea Casei Națiunilor Unite, care va găzdui cele 34 de agenții ale ONU prezente în Senegal.

Potrivit comunicatului Administraţiei Prezidenţiale, președintele României va urmări alături de reprezentanții țărilor vizitate identificarea măsurilor pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și creșterea schimburilor economice, impulsionarea cooperării sectoriale în domenii de interes comun, precum agricultură și siguranță alimentară, managementul situațiilor de urgență, securitate cibernetică, infrastructură digitală, consolidarea României ca furnizor de educație și formare.

Deplasările scumpe ale lui Iohannis

Recorder a publicat o investigaţie de presă în care menţionează că preşedintele României a fost singurul care a mers la încoronarea Regeluii Charles cu avion privat, costurile fiind estimate la 85.000 de euro, deplasările altor şefi de state fiind considerabil mai ieftine. 

Potrivit sursei citate, la sfârșitul lunii septembrie Administraţia Prezidenţială a epuizat bugetul pentru deplasări. 

În cursul acestui an, preşedintele Klaus Iohannis a mers în Asia şi America de Sud cu aeronave private, însă costurile deplasărilor nu sunt publice. 

Recorder a lansat o petiție prin care încurajează cetățenii să solicite Administrației Prezidențiale să facă publice datele referitoare la costurile călătoriilor lui Klaus Iohannis. La câteva ore de la publicare, petiția a fost semnată de aproximativ 8000 de cetățeni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite