Iohannis: Din creşterea economică pe prima jumătate a anului, aproape un sfert reprezintă contribuţia sectorului IT&C

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Klaus Iohannis a subliniat în cadrul unui mesaj transmis cu ocazia celei de-a XII-a ediţii a GoTech World că aproape un sfert din creșterea economică înregistrată în România, în prima jumătate a anului, reprezintă contribuţia sectorului IT&C, arătând în același timp că provocările majore ale României vizează digitalizarea administraţiei şi a afacerilor.

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

<<Pentru România, din creşterea economică înregistrată în prima jumătate a acestui an, aproape un sfert reprezintă contribuţia sectorului IT&C, iar soldul comercial extern cu servicii de profil indică un excedent de circa 3,5 miliarde de euro. Aceste rezultate pozitive, alături de asumarea unor iniţiative ample, concrete, de accelerare a digitalizării, reflectă potenţialul ţării noastre de a-şi ocupa locul cuvenit în această ”lume nouă”>>, a subliniat președintele.  

Totodată, șeful statului a explicat că „beneficiem prin PNRR de 6 miliarde de euro pentru obiectivele aferente transformării digitale, la care se adaugă finanţări specifice prin diferite programe operaţionale şi comunitare, bazate pe alocări bugetare naţionale şi investiţii private”, concluzionând că „există, aşadar, resurse consistente, însă o schimbare reală de sistem necesită o viziune integrată, armonizată, privind digitalizarea economiei şi a sectorului public”. 

„Prin Declarația europeană privind drepturile și principiile digitale pentru deceniul digital, adoptată la finalul anului trecut, ne-am angajat să realizăm, la nivelul Uniunii Europene, o transformare digitală incluzivă, echitabilă și durabilă, în care cetățenii să ocupe locul central. Eforturile și acțiunile statelor membre răspund acum acestor obiective comune privind competențele profesionale, afacerile, administrația și infrastructura de profil”, a mai arătat președintele.

Șeful statului a explicat și că „România urmează modelul european de transformare digitală”.

„Ne dorim ca fiecare român, oriunde s-ar afla în țară, să aibă acces facil și de calitate la internet, servicii digitale și telecomunicații. Este primul pas pe calea unei transformări digitale de succes și, totodată, piatra de temelie a acesteia. Conectivitatea este domeniul în care țara noastră performează cel mai bine. 96% dintre gospodăriile românești beneficiază de acces la rețele, iar eforturile în ceea ce privește conectivitatea 5G au fost vizibil accentuate în ultimul an, deopotrivă în mediul public și în cel privat”, a maai arătat șeful statului.

Potrivit președintelui, „în contextul inițiativelor europene, România are o contribuție importantă, bine apreciată în domenii precum microelectronică, tehnologia comunicațiilor sau domeniul cuantic”.

„Avem rezultate bune și în ceea ce privește competențele digitale specializate, inclusiv din perspectiva de gen, însă avem și decalaje destul de mari la capitolul competențe digitale de bază și angajarea absolvenților de profil în companiile din țară”, a mai spus președintele, arătând convingere în faptul că țara noastră poate accelera recuperarea decalajelor prin politici adecvate, alături de măsuri dedicate atragerii specialiștilor.

„Primi pași au fost deja făcuți, cu rezultate concrete tot mai vizibile, însă este nevoie de mai mult, atât în sectorul public, cât și în cel privat. În prezent, provocările majore ale României vizează digitalizarea administrației și a afacerilor, în special privind adoptarea tehnologiilor avansate precum serviciile de cloud computing, inteligența artificială sau big data. Dincolo de mijloace și resurse, avem nevoie de voință și acțiuni pragmatice. Altfel, rămânem în același paradox în care stăm bine la infrastructura digitală, în timp ce utilizarea efectivă a noilor tehnologii rămâne la un nivel redus. De aceea, rezultatele unor inițiative de succes, inclusiv în administrația locală, trebuie mai bine promovate și valorificate”, a mai explicat președintele Klaus Iohannis. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite