Iohannis, la summit-ul CPE: Uniunea Europeană și ceilalți parteneri sunt aici, pentru Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele României susține că summit-ul din Moldova trebuie să „reafirme sprijinul de neclintit pentru Ucraina și cetățenii săi pentru a învinge agresiune rusească și a reclădi o pace bazată pe principiile Cartei ONU”.

Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency
Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency

UPDATE: Klaus Iohannis a transmis, într-un mesaj pe Twitter, că România va continua să sprijine pe deplin calea Republicii Moldova către UE”.

„Încântat să mă aflu astăzi în Republica Moldova pentru Summitul Comunităţii Politice Europene. Reuniunea spune multe despre vocația europeană a Republicii Moldova și seriozitatea eforturilor sale pentru reformele necesare aderării la UE. România va continua să sprijine pe deplin calea Republicii Moldova către UE”, a transmis Iohannis pe Twitter.

„Îmi face o deosebită plăcere să particip la acest al doilea Summit al Comunității Politice Europene, cu atât mai mult cu cât ne aflăm aici, în Republica Moldova. Ceea ce este ilustrativ pentru vocația europeană a Republicii Moldova și pentru seriozitatea eforturilor de reformă dedicate aderării sale la Uniunea Europeană. De asemenea, demonstrează concentrarea atenției asupra întregii Vecinătăți Estice și a regiunii Mării Negre. Trebuie să fim din ce în ce mai conștienți de provocările geostrategice la adresa unor țări precum Ucraina și Republica Moldova”, a transmis Klaus Iohannis în cadrul sesiunii de deschidere a reuniunii Comunității Politice Europene.

Președintele României i-a transmis omologului ucrainean că „suntem uniți și solidari în sprijinul puternic pentru Ucraina și poporul său care sunt, în continuare, ținta atacurilor nemiloase ale Rusiei”.

„Agresiunea militară împotriva Ucrainei constituie cea mai disruptivă perioadă de după Războiul Rece. Ne revine responsabilitatea, în calitate de Comunitate a statelor democratice europene, să răspundem acestui moment istoric și să îi susținem pe cei mai vulnerabili dintre noi. Aceste state au ales calea democrației pentru a-și proteja independența, suveranitatea și integritatea teritorială, susținând valorile care au stat mereu la baza luptei noastre pentru libertate și democrație”, a adăugat Klaus Iohannis.

Șeful statului român a salutat eforturile conducerii de la Chișinău pentru gestionarea procesului de reforme necesare pentru integrarea în UE și pentru combaterea amenințărilor hibride prin care se urmărește compromiterea stabilității și a rezilienței.

„România a oferit sprijin crucial pentru gestionarea acestor provocări: prin oferirea de expertiză în afaceri europene, pentru a accelera procesul de reforme și a iniția negocierile de aderare la UE, în acest an; prin acordarea de asistență financiară și sectorială substanțială. Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, lansată de România alături de Franța și Germania, noul regim de sancțiuni adoptat de Uniunea Europeană cu primele listări de persoane care au acționat împotriva stabilității statului și noua Misiune de parteneriat a UE în Republica Moldova sunt alte exemple concrete ale sprijinului nostru”, a transmis președintele României.

Totodată, Iohannis a transmis un mesaj cetățenilor moldoveni în care le-a precizat că „nu sunteți singuri”: „Uniunea Europeană și ceilalți parteneri sunt aici, pentru Republica Moldova. Consolidarea Republicii Moldova înseamnă și consolidarea rezilienței strategice a Europei”.

„Ceea ce trebuie să facem este să oferim sprijinului nostru mai multă vizibilitate pentru cetățenii Republicii Moldova. Este important ca ei să constate o îmbunătățire concretă a vieții lor zilnice. Acesta este un element crucial pentru o poveste de succes a Republicii Moldova”, a adăugat președintele Klaus Iohannis.

Republica Moldova găzduieşte joi cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), la care sunt invitaţi să participe aproximativ 50 de preşedinţi, prim-miniştri şi înalţi oficiali europeni. Summitul va avea loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanţă de Chişinău. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite