Iohannis, despre suprataxarea marilor venituri: Dacă vor să umblăm la salarii și impozitare, să o facem pe tot sistemul

0
Publicat:

Președintele României a afirmat, referitor la posibilitatea supraimpozitării veniturilor bugetarilor, că se așteaptă de la Coaliție să vină cu „o soluție integratoare”, precizând că  „dacă vor să umblăm la salarii și impozitare, să o facem pe tot sistemul”.

Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency
Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency

„Cred că între timp ar fi un număr considerabil de persoane care au salariul mai mare decât președintele, dar asta este o problemă sistemică și nu cred că poate fi rezolvată prin măsuri punctuale. Trebuie să avem o discuție așezată, pentru a garanta sustenabilitatea sistemului de impozitare. Așa măsuri scoase cu penseta dintr-un pachet posibil pot fi discutate, dar eu ma aștept de la Coaliție să vină cu o soluție integratoare. Dacă vor să umblam la salarii și impozitare, să o facem pe tot sistemul”, a răspuns Klaus Iohannis.

Impozitarea veniturilor care depășesc salariul șefului de stat a fost anunțată de șeful PSD Marcel Ciolacu, care a afirmat, în privința cumulului pensie cu salariu, că „dacă în acel moment, prin cumul depășești, de exemplu, salariul brut al președintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, este normal să viii...Dacă este consituțional acest lucru, e firesc să vii cu o impozitare suplimentară”. 

„Sunt două venituri, amândouă de la bugetul statului. Amândouă sunt un drept câștigat”, a mai afirmat social-democratul care a precizat că pe masă este și această variantă, dar și interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat.  

Ciucă neagă supraimpozitarea veniturilor bugetarilor

Premierul Nicolae Ciucă a negat că s-ar fi discutat despre o supra impozitare a veniturilor bugetarilor, admițând însă că s-a discutat impozitarea veniturilor care depășesc salariul șefului de stat. În privința măsurilor pentru economisirea veniturilor la bugetul de stat, Guvernul așteaptă analiza Ministerului Finanțelor după 1 mai. 

 „Nu avem nevoie să inducem motive de panică în rândul populaţiei că vor fi luate măsuri de austeritate. Am precizat foarte clar că în acest moment pe masa guvernului analizăm posibilitatea de a chibzui mai bine bugetul fără a se face referire la măsuri de înghețare a salariilor, la alte măsuri care nu sunt motivate în acest moment”, a spus Nicolae Ciucă.

În privința supraimpozitării salariilor, șeful Guvernului a afirmat că că a existat o propunere pentru impozitarea salariilor care îl depășesc pe cel al președintelui României. 

„Aseară am discutat şi am zis care sunt posibilităţile prin care putem să rezolvăm aceste măsuri şi sigur s-a discutat inclusiv despre o propunere, dar propunerea respectivă trebuie transpusă într-o măsură care se va concretiza într-o decizie, după ce avem toate documentele pe masă. Şi nu discutăm despre o supraimpozitare, ci despre impozitarea anumitor venituri”, a mai spus președintele. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite