Klaus Iohannis a promulgat legile Justiției

0
0

Șeful statului a semnat marți, 15 noiembrie, decretele pentru promulgarea legilor Justiției. Decizia vine la o zi după de CCR a publicat motivarea respingerii sesizărilor.

Președintele a promulgat legile Justiției FOTO Arhivă
Președintele a promulgat legile Justiției FOTO Arhivă

Potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale, șeful statului, Klaus Iohannis a a semnat Decretul pentru promulgarea Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Decretul pentru promulgarea Legii privind organizarea judiciară și Decretul pentru promulgarea Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii. 

Cele trei acte, cunoscute drept legile Justiției, au fost adoptate luna trecută, pe 17 octombrie, în Senat, în calitate de for decizional. 

CCR  a decis că legile Justiției sunt constituționale 

Legile Justiției au fost atacate la CCR atât prin sesizări comune ale USR și Forța Dreptei, dar și prin sesizări separate ale AUR. 

Curtea Constituțională a respins sesizările formațiunilor din Opoziție referitoare la cele trei legi ale Justiției pe 9 noiembrie. 

Cu majoritate de voturi a respins ca neîntemeiată sesizarea USR - Forța Dreptei referitoare la Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, arată decizia judecătorilor constituționali. 

De asemenea, tot cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și neafiliați privind Legea privind organizarea judiciară.

Judecătorii constituționali au respins cu majoritate de voturi și obiecția de neconstituționalitate formulată de deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și neafiliați constantând constituționalitatea Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Sesizările AUR nu aveau numărul necesar de semnături pentru a depune documentele, fiind doar 38 de semnatari din cei 50 necesari. 

Tot neîntemeiată a fost și sesizarea Avocatului Poporului privind Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor. 

Motivarea CCR

Unul dintre argumentele Opoziției în sesizările transmise către CCR se referea la adoptarea legilor în lipsa avizului Comisiei de la Veneția, însă CCR a explicat că nu este o problemă de constituționalitate. 

"Curtea constată că problema ridicată de autorii obiecției de neconstituționalitate – adoptarea unei legi fără a se aștepta avizul solicitat Comisiei de la Veneţia - nu constituie o problemă de constituționalitate a actului normativ astfel adoptat, ci una de oportunitate a adoptării legii criticate. Astfel, recomandările formulate de forul internaţional ar fi putut fi utile legiuitorului, în procedura parlamentară de elaborare sau modificare a cadrului legislativ, Curtea Constituţională fiind abilitată la efectuarea unui control de conformitate a actului normativ adoptat de Parlament cu Legea fundamentală, şi nicidecum la verificarea oportunităţii unei soluţii legislative sau a alteia, aspecte care intră în marja de apreciere a legiuitorului, în cadrul politicii sale în materia legilor justiţiei. Or, potrivit competenței sale constituționale, Curtea nu se poate pronunța decât asupra aspectelor care țin de constituționalitatea actului normativ criticat și, prin urmare, nu poate primi critica privind neconstituționalitatea legii adoptate în lipsa avizului Comisiei de la Veneția", arată CCR în motivare.

De altfel, și după promulgare, USR l-a criticat pe Klaus Iohannis pentru că nu a așteptat decizia forului. 

"Iohannis calcă în picioare Justiția din România. Nu are pic de respect pentru cetățeni, pentru statul de drept, pentru parteneriatele noastre internaționale. 

Comisarul european pentru Justiție i-a cerut să aștepte avizul Comisiei de la Veneția înainte de a promulga (sau nu) Legile Justiției", a scris Cătălin Drulă pe Facebook.

Ce spunea președintele 

Decizia șefului statului nu este o surpriză, în condițiile în care acesta a anunțat că le va promulga când le va primi, argumentând că „sunt legi bune”.

„MCV ţine foarte mult de felul cum vor fi evaluate noile legi ale justiţiei şi aici cred că putem să fim optimişti. Sunt legi bune care au ieşit acum din Parlament”, a spus președintele Klaus Iohannis la momentul respectiv. 

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite