Iohannis a promulgat legea care permite donarea către alte state a rezervelor forțelor destinate apărării naționale

0
Publicat:

Președintele României a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind acumularea, scoaterea și împrospătarea produselor din rezervelor proprii ale forțelor destinate apărării naționale.

Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency
Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency

Legea, adoptată de către Parlament în luna iunie a anului trecut, prevede posibilitatea donării unor produse din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale către autoritățile altor state.

„Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 81 din 16 iunie 2022 pentru modificarea art. 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 122/1998 privind acumularea, scoaterea şi împrospătarea produselor din rezervele proprii ale forţelor destinate apărării naţionale, publicată înMonitorul Oficial al României, Partea I, nr. 593 din 17 iunie 2022”, se arată în document.

Potrivit expunerii de motive, actualul context de securitate este grav afectat de invazia militară executată de Federația Rusă împotriva Ucrainei, iar din acest motiv „la nivelul Alianței Nord-Atlantice au fost stabilite succesiv măsuri de întărire și consolidare a capacităților de apărare”.

„În acest context, s-a evidențiat necesitatea realizării unor fluxuri de aprovizionare cu produse utile susținerii efortului concertat de apărare și consolidării rezilienței statelor membre NATO. În cadrul Summitului extraodinar al NATO și al reuniunii Consiliului Uniunii Europene din 24 martie 2022 a fost decisă de către membrii NATO și UE continuarea eforturilor necesare pentru asigurarea securității și apărării tuturor aliaților, în toate domeniile, într-o abordare de tip 360 de grade. Având în vedere cele de mai sus, se evidențiază necesitatea identificării mecanismelor adecvate realizării transferului de produse din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale între statele aliate sau partenere”, se arată în expunerea de motive.

De asemenea, se precizează că „transferul unor produse din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale nu se poate realiza în prezent deoarece cadrul normativ incident domeniului nu cuprinde prevederi referitoare la posibilitatea scoaterii acestora din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale, în scopul donării către alte state”.

Potrivit expunerii de motive, donarea de astfel de bunuri se va realiza doar ca urmare a solicitărilor autorităților de resort ale statelor aliate sau partenere, adresate instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publice și siguranță națională.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite