Începe separarea taberelor din USR. 34 de aleşi, majoritatea din fostul PLUS, îşi anunţă sprijinul pentru Cioloş. Şedinţă importantă de la ora 12.00

0
0
Dacian Cioloş şi Dan Barna sunt la cuţite FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Dacian Cioloş şi Dan Barna sunt la cuţite FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Peste 30 de aleşi ai USR, majoritatea care provin din PLUS, îşi anunţă sprijinul pentru Dacian Cioloş, cel care a ameninţat cu demisia din funcţia dacă nu îi sunt adoptate propunerile pe care le-a făcut conducerii, astfel încât să diminueze din puterea Biroului Naţional, considerat ostil.

„USR PLUS este singurul partid anticorupţie, pro-reforme, pro-european şi capabil de guvernare. Asta înseamnă că trebuie să fim în primul rând uniţi, performanţi şi aproape de oameni. Pentru asta este necesar să ne reconectăm cu membrii noştri, cu societatea civilă, cu mediile profesionale şi cu cetăţenii, în general.

 În acest moment, trebuie să recunoaştem că trecem, ca partid, printr-o perioadă de criză, accentuată de contextul socio-economic actual (pandemia de Covid-19, criza energetică, inflaţie record etc.), existând riscul de a sfârşi în irelevanţă, de a deveni un partid-breloc pe scena politică românească. Dacă vrem să evităm acest lucru trebuie să acţionăm acum”, se arată în scrisoare unde peste tot apare sintagma USR PLUS.

„Considerăm că soluţiile din program sunt în acord cu solicitările membrilor legate de organizarea de competiţii corecte bazate pe meritocraţie, atât pentru structurile partidului, cât şi pentru guvernare, reafirmă angajamentul pentru o mai strânsă colaborare cu societatea civilă, mediul antreprenorial şi academic şi subliniază necesitatea îmbunătăţirii proceselor electorale interne, respectiv de recrutare pe criterii obiective. O dată implementate, aceste măsuri au potenţialul de a reaprinde entuziasmul membrilor, de a genera mai mult dialog şi transparenţă în cadrul partidului şi de a contribui la rezolvarea mai eficientă a disputelor interne, încât să poată fi prevenită transformarea lor în crize de imagine în exterior. De aceea, susţinem programul propus de Preşedintele USRPLUS şi dialogul în Biroul Naţional. Considerăm că poate reprezenta un punct de pornire viabil pentru un restart al partidului”, mai arată scrisooare. 

„Credem că principiile legate de transparenţă, de alegeri corecte, de asumare, de dialog cu membrii şi cu societatea civilă sunt extrem de importante, mai ales în acest moment critic. Solicităm ca propunerile făcute să fie analizate cu calm, iar membrii să aibă posibilitatea de a semnala aspectele care pot fi îmbunătăţite. Utilizarea programului pentru alimentarea incriminărilor şi răfuielilor personale nu va face altceva decât să ne dăuneze şi să ne lezeze credibilitatea ca partid matur, cu obiective de guvernare. De aceea, noi, în calitate de aleşi ai USR PLUS, susţinem şi vom urmări îndeaproape implementarea programului şi cerem Biroului Naţional şi Preşedintelui USR PLUS să dedice forţa şi resursele partidului reformelor promise şi creşterii atractivităţii electorale, să pună punct acestei crize şi să organizeze dezbateri deschise tuturor membrilor pentru a-l operaţionaliza conform unui calendar bine stabilit”, mai arată scrisoarea semnată de 35 de aleşi. SIngurii USR-işti cu ştate vechi care au semnat scrisoarea sunt parlamentarii de Braşov dar şi un deputat de Prahova. 

O treime dintre membrii Biroului Naţional al USR au convocat şedinţa forului de conducere pentru duminică, la ora 12.00, pentru a aproba publicarea înregistrării în care Dacian Cioloş a ameninţat cu demisia. La rândul său, Dacian Cioloş afirmă că, statutar, şedinţa ar putea avea loc cel mai devreme luni seară, dar nu se opune şi le-a cerut colegilor de partid să nu conteste demersul.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite