Guvernul maghiar a finanțat în secret organizațiile din România ce susțin autonomia Ținutului Secuiesc. Sume de bani importante

0
Publicat:

Guvernul lui Viktor Orban a finanțat în secret mai multe organizații de peste graniță, în principal din Transilvania, care susțin obiectivele partidului condus de premierul maghiar, potrivit HVG. În total, peste 277 de milioane de forinți au ajuns în România.

Guvernul maghiar a finanțat în secret organizațiile ce susțin autonomia Ținutului FOTO:Inquam Photos
Guvernul maghiar a finanțat în secret organizațiile ce susțin autonomia Ținutului FOTO:Inquam Photos

Presa maghiară arată că în anul 2011 guvernul de la Budapesta a dat peste 277 de milioane de forinți către trei organizații maghiare din România care susțin autonomia Ținutului Secuiesc. Aceasta sumă reprezintă 35% din suma totală pe care guvernul maghiar a transferat-o către organizațiile din afara graniței.

Cea mai mare sumă de bani a fost încasată de Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania, condus de Laszlo Tokes, mai exact 265 de milioane de forenți.Sume de bani importante, câte 6 milioane de forenți, au mai primit și Consiliul Național Secuiesc și Asociația Siculitas, potrivit HVG.

În total, în 2011, guvernul lui Viktor Orban a oferit 787 milioane de forinți către nouă organizații din România, Slovacia, Ucraina, Serbia și Croația.

Dezvăluirea a fost făcută de HVG în contextul în care ziarul a solicitat, conform legii, declasificarea unor hotărâri de guvern mai vechi de zece ani.

UDMR, într-o situație asemănătoare

Către ONG-urile UDMR sau apropiate de Uniune vin de câţiva ani fonduri consistente furnizate de Guvernul de la Budapesta.

Principala resursă e Fondul Bethlen Gabor al Guvernului ungar. Potrivit publicaţiei independente „Atlatszo Erdely”, care constant a investigat aspectul fondurilor care vin de la Budapesta pentru comunitatea maghiară din Transilvania şi pentru fundaţiile din jurul UDMR, apogeul a fost în 2020, când 365 de milioane de euro ar fi plecat spre Transilvania. Pe de altă parte, potrivit datelor pentru 2021, ar fi fost date doar 91,5 milioane. Printre fundaţiile din siajul UDMR sunt Fundaţia Communitas, Fundaţia pentru Şcoală, Fundaţia Pro Economica sau Fundaţia Eurotrans (ultima fiind condusă de şeful de cabinet al lui Kelemen Hunor).

De asemenea, preşedintele executiv al UDMR, Balazs Attila, este membru al Consiliului de Administraţie al Pro Economica, o fundaţie care a dat drumul la un program de dezvoltare economică a Transilvaniei, cu sprijin de la Guvernul Ungariei. Tot în acel CA este şi Novak Levente (vicepreşedinte al UDMR – Departamentul pentru organizaţii teritoriale).

De altfel, banii Budapestei au mers şi în domenii mai vizibile pentru publicul larg, cum e fotbalul, clubul Sepsi OSK fiind deţinut de Sepsi OSK S.A., o societate pe acţiuni care s-a bucurat fondurile venite direct de la Executivul de la Budapesta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite