UDMR, prinsă între avantajele guvernării şi cele ale mariajului din interes cu Budapesta
0UDMR e în continuare adepta unui joc politic dublu: se bucură de avantajele prezenţei la putere în România, prin funcţii şi influenţă, dar ezită să ia distanţă de Budapesta, loc de unde sunt pompate fondurile către fundaţiile apropiate Uniunii.
Uniunea Democrată a Maghiară din România, formaţiune aflată în atenţia publică în urma declaraţiilor controversate ale premierului Ungariei, Viktor Orban, menţine în continuare o poziţionare ambiguă în ceea ce priveşte partenerii politici pe care îi consideră mai importanţi. Pentru că UDMR, reprezentanta unui comunităţi de peste un milion de persoane, încearcă să fie în acelaşi timp o voce a guvernării de la Bucureşti, însă şi un ecou al celei de la Budapesta, în condiţiile în care în ultimii ani relaţiile cu FIDESZ, partidul guvernamental din care face parte şi Viktor Orban, au devenit foarte strânse.
Iar resurse vin din ambele direcţii, în timp ce formaţiunea e reprezentată doar în statul român. În primul rând, UDMR este beneficiară a fondurilor de stat, ca organizaţie reprezentativă a unei minorităţi, nu ca partid politic. Iar în anul acesta, UDMR va încasa 43 de milioane de lei, potrivit Legii bugetului de stat, după ce în urmă cu un an a încasat 32 de milioane de lei. Dacă UDMR primea bani ca partid politic, în funcţie de rezultate, ar fi ajuns să încaseze de trei ori mai puţin. UDMR primeşte echivalentul subvenţiei care intră în conturile USR, o formaţiune care la ultimele parlamentare a avut un scor aproape triplu faţă de partidul lui Kelemen Hunor.
Zestrea de la Bucureşti
Fiind la putere, UDMR are un vicepremier şi trei miniştri: ai Dezvoltării, Mediului şi Sportului. Deşi la negocierile purtate cu PSD şi PNL în toamna trecută, Uniunii i-ar fi revenit doar opt funcţii de secretar de stat şi de subsecretar de stat, până la urmă formaţiunea condusă de Kelemen Hunor a ajuns să aibă 12 demnitari din al doilea eşalon ministerial. Mai precis, cei mai mulţi demnitari îi are la Dezvoltare, adică doi, un secretar de stat şi un subsecretar, pe lângă faptul că au şi ministrul, iar reprezentanţi au şi în alte entităţi-cheie, cum ar fi Ministerul Finanţelor, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene sau la Ministerul Transporturilor.
UDMR a primit în actuala formulă guvernamentală şi cinci prefecturi pentru a le conduce, adică Arad, Covasna, Cluj, Satu Mare şi Sălaj. Ulterior, liberalii au reuşit să-i convingă pe cei din UDMR să renunţe la funcţia din Cluj. În plus, UDMR beneficiază de zeci de funcţii în deconcentrate şi agenţii, autorităţi sau oficii ale statului.
Legăturile cu Guvernul lui Orban
Pe de altă parte, către ONG-urile UDMR sau apropiate de Uniune vin de câţiva ani fonduri consistente furnizate de Guvernul de la Budapesta. Principala resursă e Fondul Bethlen Gabor al Guvernului ungar. Potrivit publicaţiei independente „Atlatszo Erdely”, care constant a investigat aspectul fondurilor care vin de la Budapesta pentru comunitatea maghiară din Transilvania şi pentru fundaţiile din jurul UDMR, apogeul a fost în 2020, când 365 de milioane de euro ar fi plecat spre Transilvania. Pe de altă parte, potrivit datelor pentru 2021, ar fi fost date doar 91,5 milioane. Printre fundaţiile din siajul UDMR sunt Fundaţia Communitas, Fundaţia pentru Şcoală, Fundaţia Pro Economica sau Fundaţia Eurotrans (ultima fiind condusă de şeful de cabinet al lui Kelemen Hunor).
De asemenea, preşedintele executiv al UDMR, Balazs Attila, este membru al Consiliului de Administraţie al Pro Economica, o fundaţie care a dat drumul la un program de dezvoltare economică a Transilvaniei, cu sprijin de la Guvernul Ungariei. Tot în acel CA este şi Novak Levente (vicepreşedinte al UDMR – Departamentul pentru organizaţii teritoriale).
De altfel, banii Budapestei au mers şi în domenii mai vizibile pentru publicul larg, cum e fotbalul, clubul Sepsi OSK fiind deţinut de Sepsi OSK S.A., o societate pe acţiuni care s-a bucurat fondurile venite direct de la Executivul de la Budapesta.
UDMR nu comentează nimic
„Adevărul” a încercat să obţină un punct de vedere de la mai mulţi lideri ai UDMR, printre care Hegedus Csilla (purtător de cuvânt), liderii de grup Turos Lorand şi Csoma Botond, dar niciunul nu a răspuns. De exemplu, Hegedus Csilla nici nu a apucat să asculte prima întrebare referitoare la relaţia UDMR cu Viktor Orban şi Guvernul de la Budapesta, pe speţa finanţării care merge către comunitatea maghiară din Transilvania, şi a închis telefonul. De asemenea, Turos Lorand (liderul senatorilor UDMR), contactat pentru un punct de vedere pe subiect, a precizat că e în concediu şi nu e la curent cu nimic din ceea ce se discută public, deşi tema nu e una nouă.
PSD şi PNL aşteaptă încă clarificările UDMR
PSD şi PNL vor convoca o şedinţă a liderilor Coaliţiei de îndată ce Marcel Ciolacu iese din izolare, pentru a fi discutat inclusiv subiectul legat de declaraţiile controversate ale lui Viktor Orban. Din cele două mari partide, nemulţumirile cele mai ample sunt la liberali. Potrivit informaţiilor „Adevărul”, astăzi, de la ora 18.00, va avea loc o şedinţă de Birou Politic Naţional, în format hibrid. Liberalii vor să ştie care mai e relevanţa menţinerii UDMR la guvernare, date fiind episoadele de sfidare din ultimele luni, plus că îndepărtarea celor din Uniune ar însemna alte funcţii de împărţit, inclusiv un minister foarte râvnit de liberali, adică Dezvoltarea. La constituirea noii Coaliţii, PNL a cerut Dezvoltarea, dar UDMR şi PSD s-au opus, fiind ameninţată chiar ruperea înţelegerilor, dacă formaţiunea lui Kelemen Hunor era lăsată cu portofolii simbolice.