Guvernul deblochează peste 2.000 de posturi în sănătate și asistență socială

0
Publicat:

Executivul condus de Marcel Ciolacu vrea să deblocheze 2.226 de posturi în sănătate și asistență socială în teritoriu, cel mai mare număr fiind al asistenților medicali (746) și al medicilor (706).

Guvernul permite angajarea a peste 700 de medici FOTO gov.ro
Guvernul permite angajarea a peste 700 de medici FOTO gov.ro

Între solicitările din teritoriu și cele aprobate sunt unele diferențe. Astfel, din cele 4.335 de posturi solicitate, doar 2.226 de posturi au fost aprobate. Față de numărul de posturi pentru asistent medical și medici, Guvernul va permite angajarea a 470 de oameni ca personal sanitar auxiliar (îngrijitoare, brancardier, infirmieră etc.) sau a 107 muncitori și personal de deservire.

De altfel, în memorandum este precizat faptul că „politica Guvernului României în sensul reducerii cheltuielilor bugetare, precum și constrângerile impuse de existența procedurii de deficit excesiv, determină aplicarea unei abordări prudente, care să asigure atât funcționalitatea sistemului de sănătate cât și afectarea cât mai redusă a cheltuielilor bugetare”. Impactul bugetar în ceea ce privește noile angajări este de 19,39 milioane de lei, care se suportă din bugetele locale, grosul fiind la medici, de 11,5 milioane de lei. De altfel, în cazul medicilor a și fost un procent de aprobare a posturilor de 100%, dată fiind lipsa de personal la această categorie socio-profesională.

Condițiile pentru a avea dreptul la noi oameni

Guvernul a precizat că adoptă deblocarea posturilor din memorandum cu două condiții. Prima este aceea referitoare la faptul că fiecare instituție trebuie să se încadreze cu cheltuielile de personal aprobate pentru această destinație încă de la aprobarea bugetului pe 2024. A doua condiție este ca instituțiile în cauză să nu vină cu vreo solicitare de suplimentare a sumelor pentru ele de la bugetul de stat.

Coaliția a transmis constant în 2023 că vrea să strângă cureaua, pentru a face economii la buget. Însă Executivul tot nu a reușit, fiind un plus de 33.749 de posturi ocupate față de primele zile de mandat ale lui Ciucă, dar și cu 8.360 mai multe decât la preluarea guvernării de către Ciolacu.

La preluarea mandatului de premier, în iunie 2023, numărul posturilor ocupate la stat era de 1.284.199. În perioada de mandat a lui Nicolae Ciucă, în ciuda faptului că jumătate din anul 2022 (iulie-decembrie) au fost luate măsuri de înghețare a angajărilor la stat, de asemenea numărul bugetarilor crescuse. Ciucă a preluat un aparat bugetar de 1.258.810 angajați în noiembrie 2021. Așadar, zestrea din perioada lui Nicolae Ciucă era de 25.389 de noi posturi ocupate.

Cum se împart bugetarii

Conform ultimelor date publicate de Ministerul Finanțelor, aferente lui decembrie 2023, în administrația publică centrală erau 827.393 de posturi ocupate, în timp ce în administrația locală erau 465.336 de posturi ocupate. Cei mai mari angajatori erau Ministerul Educației, cu 302.040 de posturi ocupate, urmat de Ministerul Afacerilor Interne, cu 123.808 posturi ocupate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite