Guvernul și sprijinul pentru fermieri: una albă, alta neagră
0Executivul va acorda ajutoare financiare fermierilor, pentru ca prețul laptelui să fie ținut cât mai jos. În schimb, problema cerealelor autohtone, afectate de faptul că cele ucrainene sunt netaxate, rămâne, situația fiind pasată de la un partid la altul.

În urma consultărilor, Guvernul, reprezentanții procesatorilor și ai rețelei marilor magazine au convenit o reducere a prețului pentru laptele de consum pe o perioadă de șase luni. Prim-ministrul și ministrul Agriculturii au prezentat măsurile de sprijin identificate la nivelul Guvernului. Astfel, pentru susținerea fermierilor și a pieței laptelui, vor fi acordate ajutoare financiare în două etape. Primele plăți se vor face începând cu 15 mai 2023 pentru cererile în valoare de 21,6 milioane de euro, depuse de crescătorii de vaci de lapte până la data de 23 martie 2023. Ulterior, va fi organizată o a doua sesiune de depunere a cererilor de plată, plățile urmând să se facă, pentru aceste cereri, în al doilea semestru al anului 2023. Guvernul va pune în acord cu realitățile economice valoarea fondurilor alocate, iar ca urmare a unei mai bune așezări a sumelor acordate sectorului zootehnic, fermierii vor beneficia de compensații în valoare de 22 de milioane de euro, pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina.
De asemenea, pentru susținerea procesatorilor români din industria alimentară, va fi îmbunătățită și adaptată, în termen cât mai scurt, măsura potrivit căreia procesatorii beneficiază de o primă de 10% din valoarea producției prelucrate în România. Proiectul de act normativ se află deja în analiza și dezbaterea Parlamentului.
Totodată, pentru a încuraja valorificarea laptelui și o alimentație sănătoasă, Guvernul va extinde și dezvolta „Programul pentru școli” și „Masa caldă în școli” începând cu viitorul an școlar. Astfel, vor fi pregătite proiecte de acte normative pentru acordarea de produse lactate copiilor în fiecare zi în care frecventează cursurile școlare, și nu doar de trei ori pe săptămână ca până acum, dar și pentru actualizarea prețului pachetelor de care vor beneficia copiii și fluidizarea procedurilor de achiziție. De asemenea, Guvernul pregătește creșterea numărului de școli în care se acordă o masă caldă sau un pachet alimentar elevilor care frecventează cursurile.
Problema cerealelor: mulți „vinovați“, puține soluții
PSD și PNL arată reciproc spre politicieni care nu sunt din partidul lor și care ar trebui să rezolve situația fermierilor români, afectați de faptul că nu-și pot vinde cerealele, din cauza celor ucrainene, mult mai ieftine, pentru că nu sunt taxate.
Florin Barbu (PSD), președinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, a cerut ca România să aplice taxe vamale pentru cerealele ucrainene, pentru a nu mai fi dezavantajați fermierii români. În aceeași zi, premierul Nicolae Ciucă i-a cerut lui Petre Daea să pregătească măsuri care să-i ajute pe fermierii români. Și în intervențiile publice, unii lideri au arătat doar spre reprezentanți din alte partide politice, nu spre ai lor. De exemplu, eurodeputatul Victor Negrescu a arătat spre Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene (din partea PPE), care a fost de acord cu propunerea comisarului european pe Agricultură. De asemenea, și acest comisar a fost arătat cu degetul. Comisarul face parte din grupul conservator european, acolo unde și AUR are un reprezentant, prin Chris Terheș, așa că le-a fost transmis și celor din AUR să se implice, nu doar să critice.
Radu Oprea, lider de grup al senatorilor PSD, susține că problematica taxelor trebuie tranșată la Bruxelles. Iar responsabil de ridicarea ei e ministrul Antreprenoriatului, Daniel Cadariu (PNL), care să ridice problema în ședința format CAE Comerț, cu ceilalți miniștri din UE. Mai mult, i-a luat apărarea lui Petre Daea și a arătat cu degetul spre șefa CE, din familia PPE, în timp ce în favoarea României s-a implicat Frans Timmermans, vicepreședinte al CE, din familia social-democrată, țara noastră fiind printre principalele beneficiare ale noului pachet de 75 de milioane de euro.
Taxele vamale, ultima soluție
În schimb, eurodeputatul Daniel Buda (PNL) a explicat faptul că impunerea taxelor vamale ar trebui să fie ultima soluție, fiind altele la îndemână, care să rezolve problema de sistem, nu de cauza punctuală. „Canalizarea eforturilor ar trebui să fie spre crearea unei infrastructuri care să permită transportul de cereale repede, fără a mai ajunge la rămânerea lor. (...) Problema fermierilor nu va fi rezolvată de cei 75 de milioane de euro (n.r. – suma pregătită pentru a doua tranșă de CE). Nici măcar 300 de milioane nu ar putea. Noi trebuie să rezolvăm problema pe timp mediu și lung”, a precizat Buda. „Atâta vreme cât ai multe soluții, nu putem vorbi la modul serios de introducerea de taxe vamale”, a completat eurodeputatul, care a arătat că și Ministerul Agriculturii a fost prins pe picior greșit, deși din septembrie erau semnale privind problemele.
Nu în ultimul rând, PSD a cerut MAE să discute problema cerealelor cu omologii ucraineni pentru suspendarea temporară a exporturilor pe piața din România, iar Ministerul Agriculturii va furniza expertiza tehnică. În schimb, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, le-a transmis că poate discuta și Petre Daea direct, la fel cum au făcut polonezii.