Problemele fermierilor români, pasate de la un partid la altul din Coaliție. Mulți „vinovați”, puține soluții
0PSD și PNL arată reciproc spre politicieni care nu sunt din partidul lor și care ar trebui să rezolve situația fermierilor români, afectați de faptul că nu-și pot vinde cerealele, din cauza celor ucrainene, mult mai ieftine, pentru că nu sunt taxate.
Spre finalul săptămânii trecute, tonul între cele două partide a crescut. Florin Barbu (PSD), președinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, a cerut ca România să aplice taxe vamale pentru cerealele ucrainene, pentru a nu mai fi dezavantajați fermierii români. În aceeași zi, premierul Nicolae Ciucă i-a cerut lui Petre Daea să pregătească măsuri care să-i ajute pe fermierii români. Și în intervențiile publice, unii lideri au arătat doar spre reprezentanți din alte partide politice, nu spre ai lor. De exemplu, eurodeputatul Victor Negrescu a arătat spre Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene (din partea PPE), care a fost de acord cu propunerea comisarului european pe Agricultură. De asemenea, și acest comisar a fost arătat cu degetul. Comisarul face parte din grupul conservator european, acolo unde și AUR are un reprezentant, prin Chris Terheș, așa că le-a fost transmis și celor din AUR să se implice, nu doar să critice.
„Adevărul” a contactat mai mulți lideri, pentru a-i întreba despre poziționări, soluții și de ce e pasată vina. „Dacă domnul Barbu a spus, ce părere aș putea avea eu. Eu sunt unul din politicienii care nu pretind că nu se pricepe la tot. La agricultură, PSD are specialiști. Președintele Comisiei de agricultură e unul din acei specialiști și ei se pot pronunța în numele partidului pe subiectele pe care le știu”, a precizat Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD și lider al senatorilor social-democrați, întrebat de solicitarea lui Florin Barbu.
Taxele vamale, la colegul din Coaliție
Legat de problematica taxelor vamale, Oprea susține că la Bruxelles trebuie rezolvată. „Taxele vamale nu sunt de competența Parlamentului național, ci sunt de competența UE. Iar cel care merge la Bruxelles să discute acest lucru nu e ministrul Agriculturii. Ministrul Antreprenoriatului ar trebui să meargă. Deciziile la taxe vamale sunt luate de CAE Comerț, pentru că ține de acordurile comerciale. Așadar, cu mandat de la Guvern, acest ministru poate merge”, a explicat Oprea, la rândul său fost ministru al IMM-urile, Antreprenoriatului și Comerțului.
De asemenea, Oprea a subliniat că PSD e pe cale să rezolve această situație, prin intervenția lui Frans Timmermans, care a promis acest lucru în urmă cu o săptămână, când a fost în România. Timmermans e vicepreședinte al CE, fiind din familia social-democrată. Mai mult, Oprea a indicat faptul că Ursula von der Leyen a fost cea care a acceptat fără nicio analiză modul de alocare a banilor de sprijin pentru fermierii români, ceea ce a dus la acordarea a doar 10 milioane de euro. Ministrul Daea, conform acestuia, nu a avut nicio vină, luând toate măsurile interne pe care le putea lua.
PNL vede altfel situația
„În Parlamentul European au fost nenumărate ridicări de problemă la Comisia de agricultură. Noi am știut din timp de această problemă și am cerut comisarului soluții. Nu suntem doar noi afectați, ci și bulgarii, cehii, slovacii, ca să nu mai vorbesc de polonezi. Din punctul meu de vedere, trebuie să mergem spre o soluție prin care să cumpere de la un stat ca Ucraina cei din zona terțe UE. Canalizarea eforturilor ar trebui să fie spre crearea unei infrastructuri care să permită transportul de cereale repede, fără a mai ajunge la rămânerea lor”, a precizat eurodeputatul Daniel Buda, membru al Comisiei de agricultură din PE. „Problema fermierilor nu va fi rezolvată de cei 75 milioane de euro (n.r. – suma pregătită pentru a doua tranșă de CE). Nici măcar 300 de milioane nu ar putea. Noi trebuie să rezolvăm problema pe timp mediu și lung”, a completat liberalul.
Daniel Buda a subliniat că impunerea de taxe vamale nu e o soluție la îndemână. „Atât vreme cât ai multe soluții, nu putem vorbi la modul serios de introducerea de taxe vamale. E cu două tăișuri o asemenea schimbare a legislației. Impunerea de taxe vamale trebuie să fie ultima soluție. Să nu uităm că în Ucraina se moare de gloanțe. Oamenii de acolo stau în tranșee și ne apără și pe noi. Oricât s-ar supăra unii astăzi, oamenii de acolo ne apără și pe noi”, a mai afirmat liberalul.
Daniel Buda a precizat că ar fi trebui și ca Petre Daea să fie mai atent la problemele care vin. „Eu sunt în contact cu fermierii din septembrie, când am anticipat problemele. Cunosc situația din teren. Au toate motivele să fie supărați, nu doar pentru managementul defectuos de la nivelul UE, ci de la nivelul Ministerului Agriculturii”, a conchis Buda.
Să vină MAE să rezolve problema
PSD a solicitat MAE, printr-un comunicat de presă, să inițieze discuții diplomatice cu autoritățile ucrainene pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața din România, după modelul aplicat în Polonia.
„Dificultățile majore întâmpinate de fermierii români ca urmare a facilitării comerțului cerealelor ucrainene trebuie să fie rezolvate printr-un dialog diplomatic constructiv între cele două state. Ministerul Agriculturii din România este pregătit să asigure sprijinul tehnic reprezentanților MAE în cadrul discuțiilor diplomatice cu partea ucraineană”, se arată în comunicatul de presă transmis de PSD.
Purtătorul de cuvânt al PNL a reacționat pentru „Adevărul” la cererea PSD de a suspenda temporar exporturile cerealelor ucrainene pe piața din România. Ionuț Stroe susține că ministrul Daea trebuie să se ocupe de această problemă, nu Ministerul Afacerilor Externe.
„Amintim că în cazul Poloniei, la care face PSD referire, miniștrii Agriculturii dintre cele două state au negociat și agreat suspendarea importului cerealelor ucrainene, deci dl. Petre Daea trebuie să se preocupe de această temă, nu vreun alt minister. PNL este foarte preocupat de soarta fermierilor români și suntem deschiși la toate soluțiile care să vină în sprijinul lor, acesta fiind și motivul pentru care premierul Ciucă l-a chemat la numeroase discuții pe ministrul Agriculturii pe această temă”, a precizat acesta pentru „Adevărul”.