Gorghiu: Peste 1.000 de fugari au fost aduși în țară, în 2023. Blocarea fenomenului, o prioritate strategică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a prezentat, luni, un prim bilanţ privind persoanele private de libertate care au fugit din România, dar au fost prinse și aduse în țară în 2023. Potrivit ministrului, blocarea fenomenului fugarilor va fi o prioritate strategică pentru 2024.

Alina Gorghiu: Fenomenul fugarilor va fi stopat Foto: Arhivă
Alina Gorghiu: Fenomenul fugarilor va fi stopat Foto: Arhivă

Avem un prim bilanț pe anul 2023! 1004 persoane private de libertate au fost preluate, în total, de la punctele de trecere a frontierei. Mă refer aici la 735 de fugari și 269 de deținuți transferați. La 1 ianuarie 2024, în sistemul penitenciar din România, erau private de libertate 1893 de persoane preluate de la punctele de trecere a frontierei. Asta înseamnă aproape 8% din totalul deținuților”, a precizat ministrul, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Totodată, ministrul susține că „este important să nu mai existe portițe pentru ca aceste persoane să fugă din România pentru a se sustrage de la răspunderea în fața legii”, adăugând că „blocarea fenomenului fugarilor va fi o prioritate strategică pentru 2024”.

De asemenea, Gorghiu a anunțat că Ministerul Justiţiei susține toate măsurile necesare pentru ca sistemul de monitorizare prin brățările electronice să fie extins pentru monitorizarea persoanelor inculpate de săvârșirea unor infracțiuni (pentru care este dispusă una dintre măsurile control judiciar, control judiciar pe cauțiune sau arest la domiciliu).

Un proiect legislativ care va descuraja fenomenul va fi cel potrivit căruia persoana predată va suporta costurile readucerii in țară. Nu este corect ca acest efort financiar, multiplicat numai în anul 2023 la peste 1000 de cazuri, să revină contribuabililor onești! Fenomenul fugarilor va fi stopat! Între timp, continuăm toate demersurile pentru ca cei aflați deja în străinătate sa ajungă în unitățile Administrației Naționale a Penitenciarelor!”, a conchis ministrul.

De altfel, potrivit unei declarații anterioare a ministrului, în prima săptămână a anului 2024, au fost aduși în România 6 fugari.

Totodată, ministrul Justiției a precizat că vor continua și investițiile în infrastructura sistemului penitenciar. „Două penitenciare noi au intrat în 2023 în faza de execuție și în multe altele au fost amenajate noi locuri de detenție. Toate la standarde europene. Pentru ca nimeni să nu mai poată invoca aspectul condițiilor din penitenciare pentru a se sustrage de la executarea pedepsei în țară”, a mai transmis Gorghiu, precizând că atât ministerul, cât și instituțiile abilitate iau „toate măsurile care se impun pentru ca toți fugarii să fie aduși în țară pentru a-și ispăși pedepsele primite, indiferent ce nume poartă aceștia”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite