Ministrul Justiției, despre extrădarea lui Cherecheș: „Pentru statul român nu există noțiunea de fugar VIP”
0Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a informat că ministerul pe care îl conduce și Tribunalul Cluj au transmis instanței din Germania toate informațiile solicitate pentru decizia privind extrădarea lui Cătălin Cherecheș.
„Procedura referitoare la executarea Mandatului European de Arestare este în curs. Iar instanța din Germania va decide asupra solicitării statului român privind predarea fugarului Cherecheș. Atât Ministerul Justiției, cât și Tribunalul Cluj (în speță, instanță de executare) au transmis Parchetului de pe lângă Curtea de Apel München toate informațiile solicitate, printre care și detalii referitoare la condițiile de detenție din penitenciarele din România”, a transmis ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
Totodată, ministrul a precizat: „Nu doar în cazul fugarului Cherecheș, ci în orice dosar, dacă ne sunt solicitate condițiile din penitenciare, transmitem instanțelor străine informații cu privire la condițiile de detenție din România. Această sarcină revine Administrației Naționale a Penitenciarelor. Informațiile transmise privesc atât condițiile de care vor beneficia în primele 21 de zile de carantină, după aducerea lor în țară, cât și cele din perioada de detenție propriu-zisă. Sunt bucuroasă că avocații fugarilor sunt atât de preocupați de condițiile din penitenciarele României”.
„Principiul de la care pornim este că toți fugarii trebuie aduși înapoi în România. Când cineva a comis infracțiuni pe teritoriul român și a fost condamnat de justiția din țara noastră, este normal ca el să își ispășească pedeapsa în penitenciarele din România. Cu atât mai mult când este vorba de persoane care au ocupat funcții publice și care au fost condamnate în legătură cu modul în care au îndeplinit aceste funcții. Pentru statul român nu există noțiunea de fugar VIP. Condițiile sunt aceleași, în funcție de specificul penitenciarului în care urmează să-și execute pedeapsa”, a mai transmis Gorghiu..
Ministrul a mai precizat că va continua, și în 2024, „aducerea în țară a celor care încă mai cred că pot scăpa de executarea pedepsei în România”.
„În prima săptămână din an au fost aduși în România 6 fugari. Avem în lucru, la Ministerul Justiției, un proiect de lege prin care costurile aducerii în țara fugarilor să fie suportate de aceștia. Nu de către stat. Depunem toate eforturile pentru a stopa fenomenul fugarilor”, a mai precizat Alina Gorghiu.
Totodată, ministrul Justiției a precizat că vor continua și investițiile în infrastructura sistemului penitenciar.
„Două penitenciare noi au intrat în 2023 în faza de execuție și în multe altele au fost amenajate noi locuri de detenție. Toate la standarde europene. Pentru ca nimeni să nu mai poată invoca aspectul condițiilor din penitenciare pentru a se sustrage de la executarea pedepsei în țară”, a mai transmis Gorghiu, precizând că atât ministerul, cât și instituțiile abilitate iau „toate măsurile care se impun pentru ca toți fugarii să fie aduși în țară pentru a-și ispăși pedepsele primite, indiferent ce nume poartă aceștia”.