Gorghiu: OUG pentru plafonarea preţului lemnelor va fi modificată şi îmbunătăţită la Camera Deputaților

0
Publicat:

Preşedintele interimar al Senatului a precizat că OUG prin care este plafonat preţul lemnelor de foc, care trece tacit de Senat, va fi modificată şi îmbunătăţită la Camera Deputaţilor, potrivit Agerpres.

Ordonanța a trecut tacit de Senat FOTO Shutterstock
Ordonanța a trecut tacit de Senat FOTO Shutterstock

  Fiind întrebată dacă s-a ajuns la un acord în Coaliţie pe tema modificărilor pentru OUG privind plafonarea prețurilor la lemnele de foc, în contextul în care actul trece tacit de Senat, șefa interimară a camerei superioare a Parlamentului a precizat că vor fi făcute modificări la Camera Deputaților. 

 „Se discută, premierul a comunicat deja public în urma discuţiilor cu colegii din coaliţie că va fi modificată, că va fi îmbunătăţită această formă, este un lucru care se va întâmpla zilele viitoare şi îl veţi vedea în Camera Deputaţilor discutat şi concluzia va fi subliniată prin amendamentele pe care colegii din Cameră la vor face la ordonanţă. Deci va fi modificată şi ordonanţa aceasta”, a precizat Alina Gorghiu, potrivit Agerpres

Scăderea plafonului, la cererea premierului 

Premierul a anunțat la începutul lunii trecute că metrul cub de lemne de foc va fi plafonat la 400 de lei, nu 500 de lei, cum era în proiectul de OUG. Un preț maxim a fost decis și pentru brichetele de lemn și pentru pelete.

  „O decizie aşteptată de milioane de români. Astăzi guvernul va adopta decizia de plafonare a preţurilor la lemnele de foc. E odecizie aşteptată de peste 3 milioane de oameni. De fapt, sunt 3 milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc. În acest sens, vom decide ca preţul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 de lei pe metrul cub, la 1500 de lei pe tonă la brichetele de lemn şi la 2.000 de lei la pelete”, a afirmat premierul României la începutul unei ședințe de Guvern. 

Așadar, suma pentru plafon la lemne a fost scăzută de la 500 de lei pe metru cub la 400 de metri pe metru cub. Potrivit unor surse guvernamentale, scăderea plafonului a avut loc la solicitarea lui Nicolae Ciucă.

Ce spune ordonanța

„În contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum și a perspectivelor pe termen scurt şi mediu, se constată o serie de creșteri artificiale ale prețurilor la lemnul de foc şi a produselor derivate pentru încălzire. În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, în contextul în care în mediul rural, numărul de gospodării în care se utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,5 milioane de gospodării şi constituie 85,00% din gospodăriile înregistrate în mediul rural, gospodării din mediul rural cu venituri sub media națională”, se arată în ordonanța de urgență.

„Având în vedere faptul că încălzirea pentru populaţie reprezintă o necesitate de viaţă, se impune instituirea unor măsuri de protecție socială în considerarea necesității asigurării garanției respectării dreptului la viață raportat la faptul că încălzirea pentru populaţie, respectiv atunci când categorii întregi de cetăţeni riscă să fie afectate de creşteri de preţ nejustificate, în situaţii speciale şi pe perioade limitate de timp, statul are datoria și obligația să intervină şi să blocheze posibilitatea apariţiei unor astfel de situaţii. De asemenea, ținând cont de decalajul înregistrat între veniturile populației față de media înregistrată în UE și având în vedere că acestea se situează sub media înregistrată în UE, nivelul de trai ajustat după prețurile practicate local, este de 72%, față de media UE”, mai precizează actul normativ. 

Potrivit ordonanței de urgență, pe piața liberă prețul la metrul cub ajungea până la 700 de lei. Măsura ar urma să se aplice până la 31 martie 2023, iar cei care ar încălca prevederile ordonanței de urgență ar putea fi pedepsiți cu amenzi între 3000 și 5000 de lei.

Ordonanța nu afectează însă și prețul din contractele deja încheiate la momentul adoptării în Guvern. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite