Plafonarea prețului lemnului de foc nu ajută cetățenii, dar „omoară” micile afaceri

0
Publicat:

Plafonarea preţului lemnului de foc nu protejează cetățenii, dar omoară micile afaceri şi stimulează creativitatea de tipul "ne descurcăm noi cumva", susține organizaţia de mediu WWF.

Femei cumpără lemn de foc pentru gătit din cauza lipsei gazelor într-o piaţă din Sanaa Yemen FOTO EPA-EFE / Yahaya Arhab

În viziunea organizaţiei, "gura satului" este realitatea de care politicienii trebuie să ţină cont atunci când vor dezbate în Parlament Ordonanţa de Urgenţă care plafonează preţul lemnului de foc pentru populaţie la 400 lei/metru cub.

"Noua lege pentru plafonarea prețului pentru lemn de foc nu numai că nu protejează oamenii simpli, dar omoară micile afaceri şi stimulează creativitatea de tipul "ne descurcăm noi cumva", precizează activiştii de mediu.

În acest context, WWF-România ne face cunoştinţă cu tanti Maria, care afirmă că a cumpărat lemne pentru foc "încă din vară", la un preţ de 600 de lei/mc şi fără chitanţă.

"Pe tanti Maria am găsit-o la poartă. Stă pe băncuţă, cu mâinile în poală, şi se uită în zare cu o privire senină. Aşteaptă pe cineva de la Corabia, care îi aduce peşte proaspăt. Cu ilicul tricotat, mirosind a naftalină şi atent închis la toţi nasturii, are vocea blândă, făcută parcă să spună poveşti. A fost aproape patru decenii profesoară de istorie la şcoala locală din Grojdibodu, un sat de pe malul Dunării, în sudul judeţului Olt. Şi-a cumpărat lemne încă din vară, cum face orice gospodar. Puţini sunt cei pe care mijlocul toamnei îi găseşte nepregătiţi.

'L-am luat cu 600. Ce chitanţă, n-am văzut niciodată aşa ceva. Fie îl aduce pădurarul prin sat, de la pădure, fie îl aduce de la Corabia. Vine cu remorca şi o varsă în curte. Îmi spune cât costă şi eu plătesc'.

Toţi sătenii ştiu cât costă lemnul, dar prea puţini înţeleg ce cantitate trebuie să primească dacă plătesc cât li se cere. Pentru ei, preţul este doar un număr, indiferent dacă este exprimat în metri cubi, metri steri sau kilograme/tonă. Şi sunt invariabil păcăliţi de comercianţi, care aşază în aşa fel lemnele în remorcă încât să încapă cât mai puţine. Iar, dacă cumpără lemnul la kilogram, ţeapa este asigurată, căci greutatea depinde de specie şi de cât timp a stat lemnul după tăiere", se arată în investigaţie.

Oamenii își iau țeapă: li se vinde „la metru cub”, care de fapt e metru ster

La rândul său, Alexandru Ionescu, un economist şcolit în Bucureşti, care trăieşte în satul natal, afirmă: "În pădure, ei îţi iau banii la metru cub, dar îţi încarcă apoi lemn de foc la metru ster, care e mult mai mic. Totul e ochiometric. Dacă cumperi 8 metri steri, ai de fapt 5 metri cubi. Dar, dacă aşază aiurea lemnele, nu ai nici 4 metri cubi în curte. Omul îşi ia ţeapă. De unde să ştie cât lemn e de fapt?".

Potrivit activiştilor de mediu ai WWF-România, situaţii similare se regăsesc şi în alte localităţi din ţară, unde sătenii sunt de părere că Legea plafonării lemnului de foc este ceva despre care au auzit doar la televizor, dar nu există în realitate.

La începutul lunii octombrie, reprezentanţii WWF-România susţineau că plafonarea preţului la lemnul de foc va revigora haosul pe piaţă, iar una dintre soluţii care să înlocuiască această propunere ar putea fi acordarea unor vouchere de compensare pentru populaţie.

"Legea prin care Guvernul vrea să protejeze populaţia defavorizată de preţurile mari pentru lemnul de foc este binevenită, mai ales în contextul sosirii iernii. Dar nu în forma actuală. Dacă statul decide să intervină în piaţă şi să plafoneze preţul lemnului de foc la 500 lei/mc, efectele pozitive pe care le aşteaptă riscă să fie întrecute de o avalanşă de efecte negative secundare (...). Cine va suferi în mod direct? Chiar populaţia defavorizată, pe care statul vrea să o protejeze prin măsura intervenţionistă. În scurt timp, cantitatea de lemn legal disponibil pe piaţă va scădea. Cererea va creşte, mai ales pe timp de iarnă, aşa că nevoile vor fi acoperite din lemn ilegal şi nefiscalizat. O posibilă soluţie o reprezintă acordarea unor vouchere de compensare către populaţie, similare celor folosite pentru motorină sau curent electric, despre care ministrul Mediului, Tanczos Barna, vorbea în august. Cei care se încălzesc cu lemne vor primi o compensare cu o sumă fixă pentru metrul cub de lemn, în limita unei cantităţi rezonabile pe gospodărie. Cu condiţia să fie însoţite de factură şi aviz", preciza organizaţia de mediu.

În viziunea WWF-România, în acest mod, "cumpărătorul va avea tot interesul să aibă trecută pe factură întreaga cantitate pe care o plăteşte celui care vinde lemnul, căci altfel nu primeşte voucherul de la stat, iar acesta va fi nevoit să înregistreze tot lemnul în SUMAL".

În data de 15 septembrie, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a anunţat că s-a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea preţului la lemn şi al produselor din lemn utilizate pentru încălzire timp de 6 luni.

"În urma deciziei Coaliţiei de guvernare de joi, 15 septembrie 2022, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea preţului lemnului şi al produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pentru o perioadă de 6 luni. După elaborare, proiectul va fi supus aprobării Guvernului", a precizat ministerul de resort, într-un comunicat de presă.

În paralel cu plafonarea preţului de vânzare al lemnului pentru încălzire, proiectul de act normativ va cuprinde şi alte măsuri de protecţie a cetăţenilor, printre care se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc şi a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât şi în afara Uniunii Europene (UE). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite