Gorghiu: Dosarul Revoluţiei ar fi trebuit să se soluţioneze în primul deceniu

0
Publicat:

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a explicat că, în opinia sa, Dosarul Revoluției ar fi trebuit soluţionat în primul deceniu de la izbucnirea Revoluţiei. Ministrul a subliniat și necesitatea unei legi a lustraţiei, arătând că Roomânia nu a avut nici una, nici alta în timp util.

Ministrul a vorbit despre soluționarea dosarului FOTO Shutterstock
Ministrul a vorbit despre soluționarea dosarului FOTO Shutterstock

„Dosarul e în instanţă, este unul complex şi unul complicat, cu infirmări de soluţii, cu retrimiteri, cu comasări de dosare. Câte s-au putut întâmpla în acest dosar, sunt multe lucruri pe care eu ca cetăţean le înţeleg mai puţin, vă mărturisesc, ca om care şi-a dorit să vadă acest dosar finalizat de dragul fiecăruia dintre noi, de dragul societăţii, de dragul memoriei colective. Acest dosar ar fi trebuit să se soluţioneze în primul deceniu de la Revoluţie. Asta este opinia mea”, a declarat Alina Gorghiu, la TVR Info, potrivit News

Alina Gorghiu a mai spus şi că statul ar fi avut alt parcurs, dacă avea o lege a lustraţiei. „Cred că dacă aveam atunci când trebuie o lege a lustraţiei, destinul României era altul. Nu am avut nici una, nici alta în timp util şi cred că e un lucru dureros pentru cei care încă mai vorbim despre Revoluţie şi despre ce s-a întâmplat atunci”, a mai susținut ministrul. 

Dosarul Revoluției, plimbat între instanțe 

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis în februarie să mute „Dosarul Revoluției” la Curtea de Apel București, argumentând că la momentul faptelor, Ion Iliescu nu era președinte al României, ci doar membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale.

În dosar sunt judecaţi pentru crime contra umanităţii Ion Iliescu, fost preşedinte al României, Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier, şi Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare.

Ancheta a fost refăcută de procurorul care a instrumentat cauza înainte de trimiterea în judecată din 2019.

Dosarele desecretizate de SRI

Serviciul Român de Informații a desecretizat 13 dosare care au legătură cu Revoluția Română din Decembrie 1989. Între altele, vorbim și de documente întocmite de SRI referitoare la activitatea cadrelor fostului DSS, care în perioada 15-22 decembrie 1989 au efectuat misiuni în teritoriu.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite