Dosarele desecretizate de SRI despre Revoluția din 1989. Unde au fost trimiși în misiuni securiștii de la București

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul Român de Informații a desecretizat 13 dosare care au legătură cu Revoluția Română din Decembrie 1989. Între altele, vorbim și de documente întocmite de SRI referitoare la activitatea cadrelor fostului DSS, care în perioada 15-22 decembrie 1989 au efectuat misiuni în teritoriu.

21 Decembrie 1989, Bucureşti. Confruntarea cu trupele de Securitate Sursa irrd.ro
21 Decembrie 1989, Bucureşti. Confruntarea cu trupele de Securitate Sursa irrd.ro

„Precizăm că unele unități din fostul Departament al Securității Statului (Unitatea Specială P, Serviciul independent cadre, învățământ și organizare mobilizare, Serviciul independent secretariat-juridic și Școala militară Grădiștea) nu au avut cadre în misiune în perioada menționată, iar altele (UM 0110, UM 0500/A, UM 0650, Direcția a lV-a, Direcția a V-a. Serviciul Independent D, Centrul Special de Instruire și Consiliul Politic) au fost desființate în decembrie 1989, iar documentele acestora au fost distruse în timpul Revoluției sau preluate de Ministerul Apărării Naționale. Având în vedere că unele cadre sunt încă în activitate, rugăm ca exploatarea acestor date să se facă în conformitate cu normele care reglementează lucrul cu documente secrete. Anexăm un dosar conținând 21 de file”, arăta SRI într-o adresă de răspuns către Senatul României semnată de directorul instituției pe 26 ianuarie 1992.

Conform documentelor anexate, Direcția I - Informații Interne a avut în misiuni în teritoriu 23 de ofițeri, de la locotenenți la colonei, dar preponderent ofițeri cu grade superioare, care ar fi putut coordona misiunile, la nevoie. Cam jumătate dintre ei erau deja în rezervă la data emiterii adresei de răspuns către Senatul României.

„Persoane cu intenții diversioniste care puteau fi trimise de cercuri din Ungaria”

Cel puțin pe hârtie, marea majoritate a acestor ofițerii au avut misiuni în teritoriu legate de „Bilanțul pe anul 1989”, dar în Timiș au fost trimiși cinci ofițeri pentru „stabilirea eventualei implicări a unor cetățeni străini în incidentele apărute în zonă”. Apoi, au fost trimiși ofițeri în județele Satu Mare, Bihor, Timiș, Arad și Bihor pentru „stabilirea eventualelor persoane cu intenții diversioniste care puteau fi trimise de cercuri din Ungaria cu valul de refugiați returnați României în acea perioadă”.

Pe de altă parte, în perioada 15-22 decembrie 1989, Direcția a II-a - Contraspionaj Economic, a avut detașați în teritoriu numai 9 ofițeri care, cel puțin pe hârtie, nu au avut misiuni legate de evenimentele din decembrie 1989, ci unele uzuale pentru rezolvarea unor probleme punctuale.

Totodată, în perioada 15-22 decembrie 1989, Direcția a III-a - Contrainformații a avut detașați în teritoriu 20 de ofițeri care, în general, au avut misiuni de sprijinire a activităților de contraspionaj. Nu se dau prea multe detalii cu o singură excepție, misiunea unui maior, care a fost trimis la Călărași pe 22 decembrie ca să fileze între orele 08.00 și 16.00 fiica unei persoane care era pe lista neagră a regimului, probabil.

Despre Direcția a VI-a - Anchete Penale: „Nu se cunoaște scopul misiunii”

O situație cel puțin ieșită din comun este întâlnită la activitățile în teritoriu din perioada Revoluției executate de ofițerii Direcției a VI-a - Anchete Penale. Concret, acest departament a trimis la Iași doi ofițeri, dar „nu se cunoaște scopul misiunii”. În plus, un ofițer a fost trimis la Timișoara pentru „evenimentele din acest municipiu” și altul la Pitești, într-o misiune de control.

Apoi, USLA -Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă a avut în teritoriu șapte ofițeri în misiuni legate de bilanțul pe anul 1989, cel puțin teoretic, iar Unitatea Specială S a trimis la Timișoara 12 cadre pentru a cenzura corespondența cetățenilor.

În plus, unitatea de Tehnică Operativă și Transmisiuni a avut în teritoriu mai multe cadre, cele mai multe la Timișoara. Acestea s-au reîntors la bază treptat „după ce nu au putut colabora cu compartimentul local”. Tot în Timișoara au mai ajuns și zece cadre ale Unității R care trebuiau sa amelioreze sistemele de telecomuncații. De precizat, SRI susține că nu are date despre activitatea ofițerilor Direcției a Direcției a IV-a - Contraspionaj militar deoarece acestea se află la Ministerul Apărării Naționale.

Documentele SRI pot fi consultate aici.

Generalul-colonel Iulian N. Vlad a vorbit pe larg despre situația din acele zile într-un interviu pentru Adevărul Live.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite