George Simion, interzis în Rep.Moldova încă 5 ani. Reacția liderului AUR: „Nimic nu s-a schimbat peste Prut”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul AUR are interdicție de a intra în Rep.Moldova încă 5 ani. Inspectoratul General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău a emis o decizie de prelungire a termenului declarării ca persoană indezirabilă pentru George Simion. 

Liderul AUR, inyerzis încă 5 ani în Rep.Moldova FOTO Inquam Photos George Călin
Liderul AUR, inyerzis încă 5 ani în Rep.Moldova FOTO Inquam Photos George Călin

UPDATE Preşedintele AUR, deputatul George Simion, a declarat vineri, în legătură cu prelungirea pentru încă cinci ani a interdicţiei de intrare a sa în Republica Moldova, că "nu e vorba de o nouă interdicţie, ci de o continuare a celei vechi", menţionând că pe această chestiune se judecă cu autorităţile moldovene din octombrie 2023.

"Eu de când mă ştiu am fost interzis în Republica Moldova. Nu e vorba despre o nouă interdicţie, ci de o continuare a celei vechi, ne judecăm din octombrie 2023 pe chestiunea aceasta, deci nu e meritul domnului Ciolacu, ci doar dorinţa lui de a folosi în interes propriu atitudinea celor de la Chişinău faţă de unionişti", a precizat Simion, pentru AGERPRES.

El a adăugat că poziţiile AUR rămân aceleaşi, respectiv "unirea celor două state româneşti şi dispariţie a graniţei de la Prut".

"Vedem însă că nimic nu s-a schimbat peste Prut în ultimii ani. În loc să îmbrăţişeze ideea unirii, politicienii de la Chişinău se ţin de fotoliile lor călduţe, mimând iubirea faţă de România doar atunci când le convine lor. Poziţiile noastre rămân aceleaşi: vrem unirea celor două state româneşti şi dispariţia graniţei de la Prut! Pentru asta militez de ani de zile şi nu mă dezic de această cauză naţională. Spre deosebire de restul politicienilor, prefer să rămân integru şi să spun adevărul. Indiferent de consecinţe, indiferent de faptul că nu mă pot vedea cu fraţii şi surorile mele din Republica Moldova. Mergem înainte, de-a pururi şi pentru totdeauna: Basarabia e România", a transmis liderul AUR.

***

Inspectoratul General pentru Migrație a declarat pentru publicația Newsmaker că de la începutul războiului din Ucraina a decis să ia ca măsura asiguratorie declararea ca indezirabili în cazul a 98 de străini.

În Republica Moldova, străinii pot fi declarate persoane indezirabile dacă aceștia au desfășurat, desfășoară ori există indicii temeinice în privința acestora că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică”, a menționat Inspectoratul.

Cu privire la George Simion, Inspectoratul a declarat că „a emis o decizie de prelungire a termenului declarării străinului ca persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, pe un termen de încă 5 ani”.

Autoritatea competentă a Republicii Moldova a informat autoritățile din România despre decizia adoptată. (…) Actualmente, Inspectoratul General pentru Migrație se află într-un litigiu cu cetățeanul român care a contestat în instanță măsura impusă”, a precizat Inspectoratul.

George Simion a fost expulzat pe 1 octombrie 2018 din Republica Moldova, fiind declarat persona non grata pentru o perioadă de 5 ani. Potrivit TV8, interdicția a fost dată după ce la 27 august 2018, unui grup de cetățeni români, participanți la Marșul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova.

La baza acestei decizii a stat comportamentul inadecvat și provocator al unor persoane, refuzul de a se conforma procedurilor legale și o serie de amenințări în discuțiile cu reprezentanții Poliției de Frontieră.

În iunie 2021, el a vrut totuși să ajungă la Chișinău ca să participe la o şedinţă comună a Parlamentelor Republicii Moldova şi României, dar nu a fost lăsat de autoritățile țării vecine.  

Premierul Ciolacu va solicita Ucrainei și Moldovei să anunțe motivul pentru care Simion are interdicție de intrare în cele două țări

În urmă cu 3 zile, premierul Marcel Ciolacu va cere în mod oficial autorităților din Ucraina și Republica Moldova să îi comunice motivele pentru care liderul partidului AUR, George Simion a primit interdicții de intrare în cele două state, potrivit unor surse guvernamentale citate de G4Media.

Informația, care inițial a circulat pe surse, a fost confirmată de premierul Marcel Ciolacu într-o conferință de presă. Informarea ar urma să-i fie lui făcută, în calitate de persoană de la vârful statului care are acces la un anumit tip de informații, nu public.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite