Ce spune George Simion după ce un fost șef al serviciului secret SIS din Moldova a afirmat că „a nimerit cumva sub vizorul serviciilor speciale rusești”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost șef al serviciului secret SIS din Republica Moldova l-a comparat pe șeful AUR cu politicianul moldovean Iurie Roșca, afirmând că a „a nimerit cumva sub vizorul serviciilor speciale rusești”. Șeful AUR, George Simion, a negat, afirmând că nu este vorba despre vreun șantaj.

George Simion, protest în fața ASF FOTO Inquam Photos
George Simion, protest în fața ASF FOTO Inquam Photos

Valentin Dediu, fost director interimar al serviciului secret (SIS) din Republica Moldova a declarat miercuri la TVR Moldova că ”George Simion a nimerit cumva sub vizorul serviciilor speciale rusești”, făcând referire la posibile materiale compromițătoare cu șeful AUR sau la bani. 

„Serviciile speciale străine, și în primul rând Federația Rusă, selectează persoane care sunt în opoziție față de conducere și se apropie de ei. Ca să îi facă pe ei prieteni pe probleme de ideologie este imposibil, patriotism nu, atunci ei ori îi cumpără, ori caută materiale compromițătoare și le dau de știri că le au. Eu cred că George Simion a nimerit cumva sub vizorul serviciilor speciale rusești, sau materiale compromițătoare, sau cu bani. Deci, atunci nu era, dar cu timpul oamenii se schimbă”, a declarat fostul director SIS, Valentin Dediu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”de la TVR Moldova.

Dediu l-a mai comparat pe șeful partidului extremist AUR cu Iurie Roșca, care a promovat politica Rusiei, după ce inițial pozase în lider unionist. „George Simion când venea, făcea tot posibilul să fie cunoscut că el a intrat în Republica Moldova, chiar de la vamă, era gălăgios. Au fost niște tentative de a lui de a face zarvă, participare la diferite acțiuni de protest, dar, ca atare, avea mai multe acțiuni și activități pozitive, dar nu avea decât declarații. În ultimii ani, de când a devenit parlamentar, el a devenit altfel. Noi avem al nostru politician, Iurie Roșca, cu care putem face o paralelă. Formele și metodele de acțiune sunt aceleași”, a spus Dediu.

„Iurie Roșca a fost o anumită perioadă cel care a promovat frontul popular, ca pe urmă să devină altcumva. Rușii au nevoie de a certa Ucraina cu România, fiindcă România astăzi e cel mai apropiat aliat al Ucrainei. Pe teritoriul României astăzi este și armament și toată logistica, ei trebuie certați și au găsit prin cine”, a mai afirmat Dediu. 

Ce spune șeful AUR

„Îi mulțumesc domnului Dediu că a confirmat ce spun de mult: nu am avut interacțiuni cu serviciile rusești în activitatea mea de lider civic, unionist. Altminteri, referitor la mesajele actuale pe care le promovez și le-am tot promovat în spațiul public, îl asigur pe domnul Dediu că nu e vorba nici de bani, nici de materiale compromițătoare, ci doar de constanță. Ce ziceam în 2006, 2009, când era șeful SIS, sau 2016, spun și în 2024: nu există justificare pentru a mai menţine pactul nazisto-sovietic Ribbentrop-Molotov, care i-a împărţit pe români în două state”, a transmis George Simion într-un răspuns pentru „Adevărul”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite