Premierul Ciolacu va solicita Ucrainei și Moldovei să anunțe motivul pentru care Simion are interdicție de intrare în cele două țări

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu va cere în mod oficial autorităților din Ucraina și Republica Moldova să îi comunice motivele pentru care liderul partidului AUR, George Simion a primit interdicții de intrare în cele două state, potrivit unor surse guvernamentale citate de G4Media.

Marcel Ciolacu vrea să afle de ce George Simion nu are voi să intre două țări vecine Foto: Arhivă
Marcel Ciolacu vrea să afle de ce George Simion nu are voi să intre două țări vecine Foto: Arhivă

Informația, care inițial a circulat pe surse, a fost confirmată de premierul Marcel Ciolacu într-o conferință de presă. Informarea ar urma să-i fie lui făcută, în calitate de persoană de la vârful statului care are acces la un anumit tip de informații, nu public

Liderul AUR, cu două interdicții de intrare

George Simion a primit interdicție de a intra în Republica Moldova în anul 2018. În iunie 2021, el a vrut totuși să ajungă la Chișinău ca să participe la o şedinţă comună a Parlamentelor Republicii Moldova şi României, dar nu a fost lăsat de autoritățile țării vecine.

Simion, care s-a arătat deranjat de faptul câ nu i s-a permis intrarea în R. Moldova, a criticat atunci puterea de la Chişinău, despre care a spus că „se teme de unire ca dracul de tămâie”.

O bătaie de joc la adresa României. La Chişinău în continuare ne conduc antiromâni. În continuare eu păţesc această ruşine”, a declarat George Simion, indignat că iarăşi nu i s-a permis să intre în Republica Moldova.

Un fost ministru al Apărării de la Chișinău a declarat că Simion ar fi avut întâlniri cu spioni ruși, acuzație negată de șeful partidului extremist AUR.

Ce spuneau ucrainenii

Totodată, Serviciul de securitate al Ucrainei a confirmat în august 2023, că liderul AUR are interdicție pe teritoriul statului ucrainean, potrivit unui document publicat de Podul.ro.

„În scopul asigurării securității statului, SBU a luat decizia de a-i aplica persoanei menționate (n. r. George Simion) o interdicție de intrare în Ucraina pentru o perioadă de 3 ani”, arată documentul publicat. Interdicția ar fi valabilă pentru o perioadă de 3 ani, urmând să expire în martie 2024, însă e mai mult decât previzibil că va fi prelungită.   

Liderul AUR a negat acuzațiile la adresa sa referitoare la o întâlnire, în anul 2011, la Cernăuți, cu un reprezentant al serviciilor secrete rusești. Referitor la interdicția de intrare în Ucraina, Simion a susținut că a deranjat regimul de la Kiev prin participarea la un eveniment de comemorare cu privire la un masacru nerecunoscut de Ucraina.

Un general ucrainean din cadrul serviciilor de spionaj a confirmat în presa ucraineană cel puțin o întâlnire a liderului AUR cu serviciile speciale rusești,  informație dezvăluită ințial de Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova  

Am avut o întâlnire cu directorul de la SIS, și l-am întrebat cum a putut să îl expulzeze. El mi-a spus că a coordonat toate acțiunile cu serviciile din România. Mi-a spus că George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au fixat (...) că în 2011, nu mai știu luna, George Simion la Cernăuți s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului și că acțiunile lui George Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt (...) Mi-a zis că la noi în Moldova George Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, care era omul serviciilor rusești. (...) Eu nu am făcut cunoștință cu documentele și mă bazez pe ce mi-a spus atunci directorul SIS-ului, care era foarte bine informat”, a declarat fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, potrivit ILD

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite