Geoană: „Funcţia de comisar european ar trebui să revină PSD în 2014“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană se gândeşte la o funcţie europeană
Mircea Geoană se gândeşte la o funcţie europeană

Senatorul PSD Mircea Geoană spune că social-democraţii ar fi îndreptăţiţi să preia funcţia României de comisar european, în 2014. Geoană crede că ţara noastră ar trebui să ţintească, dincolo de un portofoliu important pentru acesta, şi poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene.

„E un element de normalitate, prim-ministrul este social-democrat şi Victor Ponta cred că are o obligaţie faţă de familia noastră politică ca în viitoarea Comisie, care este un for politic, să avem din partea unui Guvern condus de un social-democrat un comisar care să facă parte din familia social-democrată“, a afirmat Geoană sâmbătă.

Mircea Geoană a amintit că precedenţii comisari europeni ai României au provenit din familiile liberală şi populară, iar acum inclusiv liderii Partidului Socialiştilor Europeni se aşteaptă ca noul comisar european al României să provină din rândurile PSD.

„Şi poate mai puţin important decât culoarea politică, este ce portofoliu va avea. Şi unul, apropo de ambiţia României, cred că ar trebui să ţintim o poziţie viitoare de vicepreşedinte al Comisiei. România are potenţial de negociere şi o influenţă regăsită astfel încât să putem ţinti un portofoliu important, dar şi o poziţie politică pentru viitorul comisar la conducerea Comisiei Europene“, a spus Geoană.

De asemenea, întrebat dacă se va înscrie pentru a candida din partea României la funcţia de secretar general al NATO, Geoană a spus că înainte de a se decide cine va candida, trebuie stabilită o decizie oficială a statului român dacă urmăreşte această funcţie.

El a arătat că, la fel ca şi funcţia de secretar general al NATO, şi cea de secretar general al ONU trebuie să revină în 2015 zonei Europei Centrale şi de Est, iar poziţii însemnate se vor deschide în următorii doi ani şi la nivelul OSCE şi Consiliului Europei, iar România trebuie să aibă ambiţia să le ţintească, chiar dacă nu le va obţine pe toate.

„Există un carusel al funcţiilor mari în plan internaţional pe care România trebuie să le ţintească, nu le putem obţine pe toate, fără îndoială, dar a intra în competiţie, a fi ambiţioşi, este un lucru obligatoriu (...) Înainte să vorbim despre cine va candida, să hotărâm dacă vrem să candidam, apoi ce persoană şi apoi să tragem împreună, cu toţii, pentru acea persoană, persoane, pentru a avea poziţii cât mai multe în aceste instituţii“, a mai spus senatorul PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite