Traian Băsescu a gafat la Sâmbra Oilor din Satu Mare: „Îmi place Ţara Oaşului din Maramureş”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a mai făcut o baie de mulţime. FOTO Cristina Cîcău
Traian Băsescu a mai făcut o baie de mulţime. FOTO Cristina Cîcău

Preşedintele Traian Băsescu, în vizită la Dealul Huta Certeze, în judeţul Satu Mare, cu ocazia sărbătorii Sâmbra Oilor, a gafat în faţa jurnaliştilor plasând Ţara Oaşului şi în judeţul Maramureş, nu doar în Satu Mare, acolo unde este, de fapt regiunea geografică.

Circa 3.000 de oşeni sărbătoresc, astăzi, pe Dealul Huta Certeze, Sâmbra Oilor, un vechi obicei păstoresc care se ţine în luna mai, înainte de plecarea oierilor la stână. 

Aproape toată Ţara Oaşului s-a îmbrăcat, duminică, în strai popular pentru a participa, până la lăsatul serii, la cea mai mare sărbătoare câmpenească din judeţul Satu Mare, Sâmbra Oilor. De 55 de ani, pe Dealul de la Huta Certeze are loc acest eveniment, o adevărată sărbătoarea „naţionala” pentru oamenii de aici. 

Pe lângă cei 3.000 de oşeni, la eveniment a venit şi preşedintele ţării, Traian Băsescu. O ziaristă l-a întrebat pe  Băsescu dacă-i place Ţara Oaşului, iar preşedintele a răspuns: „Îmi place Ţara Oaşului, atât cea din Satu Mare cât şi partea din Maramureş”. Atenţionat de ziarişti că în judeţul Maramureş nu există Ţara Oaşului, preşedintele a dus greşeala mai departe: „Nu există în Maramureş Ţara Oaşului, atunci cea din Mureş”. 

UPDATE 16.05 Băsescu laudă oşenii

Băsescu nu a pierdut ocazia să-şi laude gazdele. “Apreciez oşenii pentru că sunt oameni muncitori şi gospodari. Îmi aduc aminte când eram pe navă, veneau din zona Oaşului şi spuneau că în trei zile nava va fi curată şi aşa era. Oamenii se ţin de cuvânt. Se vede încă de sus, din avion, că pământurile oşenilor sunt lucrate şi cu asta ne putem mândri”. 


UPDATE 14.36

La evenimentul din Ţara Oaşului mai sunt prezenţi Gheorghe Flutur, Ioan Oltean, Vasile Blaga, Andreea Paul Vass, Ovidiu Silaghi. 

Ce înseamnă Sâmbra Oilor

Evenimentul ce se desfăşoară anual în luna mai simbolizează  venirea primăverii şi ieşirea oilor la păscut. Obiceiul presupune că înainte de a urca pe munte, atât oile cât şi stăpânii lor sunt stropiţi cu apă sfinţită pentru purificare, iar scăldatul în apa curată a pâraielor din munte, spălatul cu roua plantelor, prepararea unor alimente rituale sau pronunţarea de formule magice fac parte din obiceiurile locale ale sărbătorii. După toate acestea, se măsoară şi se crestează pe un răboj laptele dat de oile fiecărui sâmbraş. Pe baza acestui semn se calculează apoi cantitatea de brânză cuvenită fiecăruia în toamnă, la spargerea stânii.  

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite