Geoană, despre alegerea viitorului șef al NATO: E o decizie pe care aliații o iau

0
Publicat:

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susține că nu va avea nicio implicare în alegerea viitorului șef al Alianței, precizând că decizia va fi luată de aliați prin consens.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct FOTO: Profimedia
Mircea Geoană, secretarul general adjunct FOTO: Profimedia

„Ştiţi cum este, fiecare dintre noi crede că este de neînlocuit. Dar vine momentul când trebuie să mergem mai departe în viaţă. E o decizie pe care aliaţii o iau, noi nu avem niciun fel de contribuţie (...) la alegerea sau identificarea succesorilor noştri. Este de notorietate că secretarul general şi eu lucrăm într-o echipă formidabil de sudată şi, la un anumit moment, aceste mandate, al domnului Stoltenberg, al meu, vor ajunge la un punct terminus. Atunci aliaţii vor fi pregătiţi pentru a găsi succesorii noştri care sunt cel mai bine pregătiţi şi care răspund nevoii de consens în alianţă. Este o alianţă care îşi alege liderii prin consens", a afirmat Mircea Geoană, potrivit Agerpres.

Mircea Geoană este în prezent secretar general adjunct al NATO, funcție pe care o deține din octombrie 2019.

Stoltenberg și-a prelungit mandatul

Jens Stoltenberg, aflat la conducerea NATO din 2014, a confirmat în luna iulie că va rămâne în funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice pentru încă un an.

„Sunt onorat de decizia aliaţilor din NATO de a-mi extinde mandatul de secretar general până la 1 octombrie 2024. Puntea transatlantică între Europa & America de Nord ne-a asigurat libertatea & securitatea pentru aproape 75 de ani şi, într-o lume mai periculoasă, Alianţa noastră este mai importantă ca oricând”, a scris Stoltenberg pe Twitter cu numai o săptămână înaintea Summitului de la Vilnius din 11-12 iulie.

Prelungirea mandatului lui Stoltenberg era aşteptată de câteva săptămâni în absenţa consensului asupra unui eventual succesor, notează Agerpres, citând AFP și Reuters.

Numit la 1 octombrie 2014 pentru un mandat de patru ani, norvegianul Stoltenberg, 64 de ani, a efectuat deja două mandate. Inițial, postul i-a fost prelungit până la 30 septembrie 2023.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite