Legile pentru angajarea răspunderii, prezentate săptămâna aceasta. Când ar urma să fie înaintate Parlamentului

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că săptămâna aceasta ar putea fi puse în transparență legile pe care Guvernul își asumă răspunderea, iar în maxim două săptămâni ar ajunge și în Parlament.

Premierul Româneii, Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos
Premierul Româneii, Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos

Întrebat când va avea loc angajarea răspunderii Guvernului pe legile privind reforma fiscală și bugetară, Marcel Ciolacu a precizat:

După ce ieșim cu ele în transparență. Cred că săptămâna aceasta vor fi ridicate pe site-ul Guvernului în transparență. Își iau avizele, trec prin ședința de Guvern și pe urmă înaintate Parlamentului. Procedura e de o săptămână, două”.

Premierul României a ținut să sublinieze că va fi o procedură transparență, iar Opoziția are tot timpul la dispoziție pentru a putea să depună moțiune de cenzură. 

„Asta (n.r.- angajarea răspunderii) nu o să fie nimic ascuns. Că am mai auzit că vreau să facă cineva o moțiune de cenzură, dar de fapt e o șmecherie că nu vreau să nu știe nimeni ce e acolo. Fals”, a mai afirmat Ciolacu

De altfel, potrivit Constituției. Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113. Dacă Guvernul nu a fost demis2) , proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

Pașii pentru alte obiective importante din PNRR

Liderul de la Palatul Victoria a dat detalii și despre PNRR și unele reforme. Chestionat dacă a fost eliminat acel prag de 9,4% din PIB pentru pensii, premierul a confirmat acest lucru: 

Știți foarte bine că a fost eliminat. Urmează și noi să finalizăm legea pensiilor, fiindcă avem un parteneriat și este corect așa. Cum a fost trimis PNRR-ul la Comisie el e fără 9,4%”.

Președintele PSD a subliniat că dorește să vadă cât mai repede finalizată legea pensiilor publice, dar închis și jalonul referitor la pensiile speciale. 

Da, eu îmi doresc să fie finalizată. Zilele trecute am avut și cu Banca Mondială, care e consultantul Ministerului Muncii și al Comisiei Europene. Sunt trei variante. Deja au început negocierile, paralel cu închiderea pensiilor speciale”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite