Gâlceava din USL dezbină PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ÎNCORDARE Scandalul izbuncnit în USL dezvăluie un PNL şubred. Un segment din PNL cere organizarea unui nou Congres pentru revalidarea candidaturii  lui Crin Antonescu, în timp ce alţi liberali invită la calm

Scandalul de început de an din USL a scos la iveală zbuciumul din PNL privind candidatura lui Crin Antonescu pentru postul de la Cotroceni. Unii liberali din conducerea partidului le-au cerut partenerilor din PSD  reconfirmarea fidelităţii. Şi, pentru ca garanţiile oferite de social-democraţi să nu poată fi contestate, s-a avansat ideea unui Congres al USL care să-l bată în cuie pe Crin Antonescu drept candidat al USL la alegerile prezidenţiale.

Primul care a propus organizarea unui Congres al coaliţiei a fost vicepreşedintele PNL Florin Ţurcanu, care a anunţat că, la următoarea şedinţă a partidului, vrea să ia taurul de coarne.

„Trebuie să tranşăm lucrurile. Dacă rămânem la guvernare şi în USL, trebuie să facem un congres comun PSD, PNL, PC, UNPR şi mai validăm sau nu candidatura lui Crin Antonescu. Dacă nu rămânem în USL, ne apucăm de treabă singuri, ne încărcăm bateriile şi vedem cât putem obţine singuri. Ca să rămâi la guvernare, trebuie să ai un congres care să valideze obiectivele USL şi candidatul la prezidenţiale”, şi-a exprimat liderul PNl Botoşani doleanţele.

Nemulţumirea lui Ţurcanu a avut un ecou puternic în PNL, iar neîncrederea a infestat rapid organizaţiile judeţene deja şubrezite de scandaluri. 

La Ilfov, unde preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Petrache, şi social-democrata Gabriela Firea şi-au măsurat forţele în repetate rânduri, propunerea lui Ţurcanu a picat ca o mănuşă.  

„Domnul Ţurcanu, pentru că există tensiuni şi tensiunile nu aduc lucruri bune, doreşte să lămurească situaţia. Adică e albă sau neagră, pentru că mai rău decât să nu facem nimic este să stăm într-un circ continuu“, a clarificat Petrache declaraţiile colegului de partid.

Reconfirmarea, necesară

Împotriva unui Congres liniştitor, dar în favoarea limpezirii apelor în USL este şi preşedintele PNL Vâlcea, Cristian Buican. Acesta a declarat pentru “Adevărul” că “unii liberali” ar avea nevoie de noi garanţii din partea PSD.

„Până acum, nu s-a pus problema oficial ca PSD să nu îl susţină pe Crin Antonescu la prezidenţiale. Totuşi,reconfirmarea candidaturii lui Antonescu ar fi o măsură care ar elimina anumite suspiciuni ale unor membri PNL. Aţi văzut ultimele declaraţii ale lui Ludovic Orban şi ale altor membri PNL care gândesc la fel ca domnul Ţurcanu“ , a atenţionat Buican.

Ludovic Orban, menţionat de preşedintele PNL Vâlcea, se numără de altfel printre cei mai sceptici liberali în ce priveşte loialitatea PSD, în special a liderului social-democrat Victor Ponta. „Îmi este foarte clar că în PSD este un curent foarte puternic care urmăreşte punerea unui candidat PSD la preşedinţie. În ciuda teatrului pe care îl joacă Ponta, este la curent cu tendinţa şi o încurajează“, a spus  mâniat liberalul.

Optimism, dar cu rezerve

La polul opus, există şi liberali pentru care PSD este în continuare un partener de nădejde. Unul dintre ei este vicepreşedintele PNL Ciprian Dobre, care consideră că nu se pune problema unei revalidări a candidaturii lui Antonescu. „PSD este un partener serios, iar un partener se vede în primul rând atunci când acesta îşi respectă cuvântul, iar din punctul meu de vedere nu am nicio teamă că PSD nu este un partid serios“, a declarat Dobre, hotărât.

În aceeaşi manieră a replicat şi vicepreşedintele PNL Horia Uioreanu, unul dintre apropiaţii lui Crin Antonescu,  întrebat dacă PSD ar trebui să îşi reconfirme devotamentul. „Din punctul meu de vedere, toate cele trei Congrese din cadrul USL au validat candidatura domnului Crin Antonescu. Eu cred că este suficient la momentul acesta“, a arătat el.

Increzător în PSD, dar nu fără reţineri, este şi liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti. Contactat de „Adevărul“, Haşotti a declarat, ferm, că „nu e nevoie de un Congres USL, este nevoie ca PSD să respecte protocolul“.

Intrebat dacă are încredere în seriozitatea partenerilor de alianţă, preşedintele grupului PNL din Senat a evitat, totuşi, să răspundă. „Am crezut că discutăm despre Congres“, a spus Haşotti.

Firea acuză PNL de trădare

Senatorul social-democrat Gabriela Firea a declanşat scandalul din USL, după ce a declarat, recent, că momentul optim pentru ruperea USL ar fi în luna martie. Conflictul iscat între Firea şi Marian Petrache, cel care i-a răspuns că „dacă PSD vrea să rupă USL, atunci să-l rupă“, nu s-a stins, ci a continuat cu declaraţii înverşunate din partea parlamentarului PSD.„Ne simţim trădaţi, pentru că au dat afară vicepreşedinţii şi au instalat vicepreşedinţi de la PDL“, s-a plâns ea.

Materiale pe aceeaşi temă:

Petrache, replică pentru Firea: Dacă vor neapărat să rupă USL, foarte bine, să-l rupă

Marian Petrache, vicepreşedintele PNL şi preşedinte al CJ Ilfov, a declarat că dacă PSD vrea să rupă USL, nu are decât să facă acest lucru. Liberalul a adăugat că din punctul său de vedere, Uniunea trebuie să reziste.

Gabriela Vrânceanu Firea: Cel mai bine ar fi ca USL să se rupă în martie

Vicepreşedintele PSD Gabriela Vrânceanu Firea crede că luna martie ar fi cel mai indicat moment pentru ruperea USL, dacă se va ajunge în această situaţie, în condiţiile în care la mijlocul lunii aprilie începe campania electorală pentru alegerile europarlamentare

Început de an cu scandal în USL. PNL cere un nou Congres. PSD refuză

PSD şi PNL au început noul an exact aşa cum l-au terminat pe cel recent încheiat: cu scandal. Totul a început de la declaraţia Gabrielei Vrânceanu Firea, senator PSD, care a estimat ruperea USL în luna martie. Liberalii nu s-au lăsat mai prejos şi au cerut organizarea unui nou congres al USL, care să-l bată în cuie pe Crin Antonescu drept candidat la prezidenţiale susţinut şi de PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite