Euronews.com: Iohannis, inclus pe lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene

0
Publicat:

Șapte personalități, printre care și președintele Klaus Iohannis, sunt incluse pe lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, potrivit unei analize Euronews.com.

Președintele României este pe lista candidaților vehiculați FOTO Inquam / Arhivă
Președintele României este pe lista candidaților vehiculați FOTO Inquam / Arhivă

Notând că Uniunea Europeană „și-a pierdut din strălucire” în timpul conducerii Comisiei Europene de către Ursula vonder Leyen, o analiză a Euronews.com prezintă șapte candidați care i-ar putea lua locul, printre care și președintele Klaus Iohannis, fiind caracterizat drept „strategul”. 

Numele președintelui României, Klaus Iohannis, este vehiculat în contextul în care principalul argument al șefiei Ursulei von der Leyen este continuitatea actualei Comisii și lipsa contracandidaților. 

În cadrul analizei, Klaus Ioahannis este prezentat drept un posibil as în mânecă, un „iepure scos din jobenul unui magician, printre argumentele beneficie fiind apartenența la PPE, dar și faptul că vine dinntr-o țară din Est. 

Privind contrargumentele este punctată candidatura lui Iohannis la șefia NATO, fiind cotat cu șanse relativ bune, cu o imagine bună în Consiliul European. Este notat ănsă faptul că are nevoie de o majoritate PPE în Parlament, în urma alegerilor din 9 iunie. 

Analiza mai prezitntă alte 6 nume: Mario Draghi, fost prim-ministru al Italiei și fost guvernator al Băncii Centrale Europene, economista bulgară Kristalina Georgieva,realeasă recent la conducerea Fondului Monetar Internațional, premierul croat Andrej Plenkovic și șefa Parlamentului European Roberta Metsola. Analiza îi mai amintește pe premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, și pe Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene. 

Înscris în lupta pentru NATO

Președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 12 martie că va candida la șefia Alianței Nord-Atlantice. Anunțul președintelui a venit chiar în ziua în care se împlineau 25 de ani de la prima extindere a NATO către țările din estul Europei, principalul argument al președintelui fiind necesitatea unui reprezentant al țărilor din Est.

Șeful statului, Klaus Iohannis, a motivat înaintea Consiliului European că, în ceea ce privește NATO, discuțiile „sunt foarte intense“.

„Chestiunile NATO nu se discută în public, nu se fac publice“, a subliniat președintele României, explicând că că sunt „câteva discuţii bune, în plan diplomatic“, care vor continua și „vom vedea când vom avea un rezultat“.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite