Kelemen Hunor subminează ambițiile lui Iohannis la șefia NATO

0
0
Publicat:

Candidatura președintelui Klaus Iohannis la șefia NATO este amenințată chiar din interiorul României. Șeful UDMR, Kelemen Hunor, a indicat că nu crede că este „vorba de România“, când candidează Iohannis.

Liderul Uniunii și-a exprimat opinia cu privire la candidatura lui Iohannis la NATO FOTO Inquam
Liderul Uniunii și-a exprimat opinia cu privire la candidatura lui Iohannis la NATO FOTO Inquam

„Eu cred că mai degrabă este vorba de Klaus Iohannis“, a conchis liderul Uniunii într-un interviu la Digi24.

În același timp, referitor la candidatura șefului de stat la conducerea NATO, liderul Uniunii a afirmat că nu știe „dacă preşedintele României, în acest moment, este pregătit pentru o responsabilitate, pentru a purta o responsabilitate globală“, continuând că „niciodată nu a fost o competiţie pentru această funcţie. Poate că au fost doritori, dar de fiecare dată s-a negociat discret şi a fost numit un secretar general susţinut de toţi cei care fac parte din Alianţă“, a mai relatat Kelemen Hunor, motivând că nu este vorba despre un „job într-o firmă privată sau la o instituţie publică“, ci „o alianţă militară“.

„Fără americani, n-ai cum să iei o decizie, fără Franţa, fără Marea Britanie, puterile nucleare, nu, nu ai cum să te impui. Poţi să blochezi o decizie, pot să încurci un pic socotelile“, a susținut șeful Uniunii.

Motivarea tăcerii președintelui

Șeful statului, Klaus Iohannis, a motivat înaintea Consiliului European că în ceea ce privește NATO, discuțiile „sunt foarte intense“.

„Chestiunile NATO nu se discută în public, nu se fac publice“, a subliniat președintele României.

Klaus Iohannis a mai explicat că sunt „câteva discuţii bune, în plan diplomatic“, care vor continua și „vom vedea când vom avea un rezultat“.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 12 martie că va candida la șefia Alianței Nord-Atlantice. Anunțul președintelui a venit chiar în ziua în care se împlineau 25 de ani de la prima extindere a NATO către țările din estul Europei, principalul argument al președintelui fiind necesitatea unui reprezentant al țărilor din Est.

Statele Unite ale Americii și Marea Britanie au anunțat însă că îl susțin pe Mark Rutte, premierul Olandei, pentru postul de secretar general al NATO.

Relația cu UDMR

Relația președintelui cu Uniunea pare a fi una tensionată după ieșirea UDMR de la guvernare.

Anterior, într-un interviu pentru Prima TV, președintele UDMR Kelemen Hunor a indicat că președintele României, Klaus Iohannis, ar fi fost autorul scoaterii UDMR de la Guvernare. „Probabil că Iohannis“, a afirmat atunci liderul fiind întrebat. Totodată el a argumentat că PNL nu ar fi făcut „un pas” fără indicarea șefului de stat. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite