Cursa pentru Cotroceni: Geoană, în continuare favorit, dar Șoșoacă se apropie de locul 2

0
Publicat:

Cel mai recent sondaj INSCOP privind prezidențialele îl dă în continuare ca favorit pe Mircea Geoană, din poziția de candidat independent, urmat de șeful PSD, Marcel Ciolacu, însă o candidatură a lui Victor Ponta i-ar putea da șanse Dianei Șoșoacă la locul doi.

FOTO Colaj
FOTO Colaj

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se situează pe primul loc în intenţiile de vot la alegerile prezidenţiale, cu un procent de 26,5%, urmat de Marcel Ciolacu, care a obținut 18,9% și Diana Şoşoacă cu 14%, arată sondajul INSCOP, la comanda News. Șeful AUR, George Simion, ar obține 13,3%, iar fostul premier liberal Nicolae Ciucă ar avea 11,4%. Lista este completată de Cătălin Drulă, din partea Alianţei Dreapta Unită (USR-PMP-Forța Dreptei), cu 5,9%, Dacian Cioloş cu 5,1% şi Kelemen Hunor cu 3,6%.

Sondajul mai prezintă un al doilea scenariu, care arată că o candidatură a fostului premier Victor Ponta ar rupe din procentele mai multor lideri. În acest caz, primul tur ar fi câștigat tot de Mircea Geoană, însă cu un procent de 24,6%, urmat de Marcel Ciolacu cu 15,1%, Diana Șoșoacă cu 14,8%, Nicolae Ciucă cu 10,8%, Victor Ponta cu 10,7%, George Simion cu 10,4%. Practic, Diana Șoșoacă s-ar distanța considerabil de Simion, fostul său coleg.

Directorul INSCOP, Remus Ștefureac, a precizat că intenția de vot rămâne relativ stabilă în cazul scenariului care nu implică și candidura lui Victor Ponta, care ar complica lucrurile pentru mai mulți competitori. Fostul premier, care păstrează un nivel ridicat de notorietate, pare a lua cele mai multe voturi de la candidații PSD și AUR, adică Marcel Ciolacu și George Simion. De asemenea, pierde două puncte și Mircea Geoană, ceilalți candidați înregistrând schimbări minime în intenția de vot, a punctat Ștefureac.

Cu ochii pe europarlamentare

Contactat de „Adevărul“, sociologul Alfred Bulai a punctat că situația reală va fi evidentă în urma primului scrutin din 2024, la alegerile europarlamentare din 9 iunie, urmând să schimbe toate calculele electorale ale partidelor. „Nimeni nu poate câștiga prezidențialele, dacă nu are măcar un partid mare în spate”, a subliniat, din start, sociologul, cu referire la scorul lui Geoană, despre care a punctat că e „asumat de stânga” și ar reuși să rupă din voturile PSD, dar în turul doi ar pierde.

Sociologul a mai punctat că sondajele din prezent reflectă mai degrabă lupta electorală acerbă a anului 2024, partidele putând să nu iasă din atenția publică în cazul unui eșec la primul scrutin din acest an. De asemenea, acesta consideră că în continuare în partide sunt repoziționări, fiind prea devreme pentru candidaturi. Mai mult, e importantă percepția că votul e unul util, pentru a atrage o masă mare, mai ales pentru prezidențiale.

„E o miză mare și atunci sigur că oamenii trebuie să aibă încredere că votul lor nu va fi inutil. Oamenii pot să nu îi voteze pe cei pe care îi consideră foarte buni, dacă nu cred că au șanse”, a mai explicat sociologul, dând exemplul din 1996, când Vadim Tudor a obținut doar jumătate din votanții partidului, pentru că nu era perceput cu șanse. Nu în ultimul rând, în cazul senatoarei Diana Șoșoacă, sociologul a subliniat că „este greu de crezut” că ar putea ocupa poziția a treia într-o confruntare reală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite