Cristian Diaconescu, despre abandonul obiectivului Schengen: „A ostiliza românii împotriva comunităţii europene este o crimă şi o ruşine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Diaconescu, şeful cancelariei preşedintelui Traian Băsescu, scrie pe blogul persoanl că a ostiliza poporul român împotriva comunităţii europene este o crimă şi o ruşine şi că Guvernul trebuie să spună dacă mergem mai departe sau abandonăm aderarea la Schengen.


„A ostiliza poporul român împotriva comunităţii europene, a cărei parte legitimă este, e o crimă şi o ruşine. Nu cred că există în Europa un guvern care ar fi capabil să încurajeze aşa ceva. Acest episod îmi aduce aminte de momentul în care îl auzeam pe un fost şef de stat spunând că «România cedează (la data aceea) ultima palmă de pământ»“, scrie Diaconescu pe blog referitor la abandonul obiectivului Schengen.

În continuare, acesta afirmă că deşi România a aderat la UE, procesul de integrare mai cuprinde şi paşii intrării în Schengen şi adoptării monedei Euro.

„Toate guvernele nefrecventabile ale lumii, fără nici măcar o singură excepţie, îi consideră pe criticii din exterior «ostili şi ignoranţi». (...). Deschideţi bine ochii şi vedeţi «cine» şi «ce» vorbeşte în numele vostru!“, fost ministru de Externe.

Duminică, ministrul de Interne al Germaniei, Hans-Peter Friedrich, a anunţat că Germania se opune aderării României la spaţiul Schengen.  El a invocat drept motive corupţia şi nefuncţionarea statutului de drept.

Anunţul ministrului de Interne de la Berlin a venit în contextul unui război al declaraţiilor între oficialii de la Bucureşti, alimentat de eşecul previzibil al aderării la Schengen.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a făcut un anunţ surprinzător: „România va renunţa la aderarea la spaţiul Schengen dacă nu va fi primită la Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) care va avea loc la Bruxelles, între 7 şi 8 martie“.

„Dacă noi nu vom obţine o decizie corectă, legitimă, înseamnă faptul că acest proces bazat pe nişte criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces“, a explicat Corlăţean.

„Cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare”, a concluzionat ministrul de Externe.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite