Crin Antonescu, săgeți către Simion și Șoșoacă: Acțiunile și discursurile lor convin administrației Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crin Antonescu, fost președinte al PNL, susține că liderul, AUR, George Simion, și senatoarea Diana Șoșoacă au un discurs pe placul Kremlinului, mai ales prin scoatera Ucrainei ca țap ispășitor pentru crizele naționale.

Crin Antonescu, fost președinte al PNL FOTO Inquam Photos
Crin Antonescu, fost președinte al PNL FOTO Inquam Photos

Ce e clar pentru mine este că nu o decizie administrativă rezolvă problema dacă avem o problemă. Și avem. Pe mine ca să o spun foarte direct, nu mă îngrijorează ce se întâmplă din acest punct de vedere în România. Sunt atâtea alte lucruri care mă îngrijorează și ca român, care se întâmplă în Europa și se întâmplă pe glob, lucruri cu adevărat serioase, cu adevărat grave, probleme enorme. Ce se întâmplă însă în România din acest unghi mai degrabă mă indispune. Pentru că dacă este de înțeles, este chiar explicabil faptul că o anumită tensiune chiar nervozitate socială, se poate exprima politic, undeva mai spre zona extremei. Ceea ce mă indispune este calitatea prestației celor ce revendică acest loc pe scena politică românească”, a declarat Crin Antonescu la Digi 24.

Fostul lider PNL a spus de asemenea că discursul suveranist al unor actori politici poate fi neclar în ce privește direcția și alternativele țării pe plan internațional. Crin Antonescu consideră că „scoaterea în afara legii” a  partidului AUR nu ar rezolva și problema care a stat la baza situației de fapt.

„Și mă mai indispune ca să fiu foarte sincer amploarea pe care a luat-o discursul așa zis suveranist în condițiile în care nouă nu ne e clar și nici cei care deschid această discuție zilnic. Ei nu se exprimă foarte clar dacă am intrat cu adevărat și ne-am integrat în UE de exemplu, dacă vrem să continuăm pe acest drum și dacă nu, ce alternativă avem. E o discuție plină de frustrări, cu foarte multe informații și aproximative, și eu cred că ea nu face bine, pentru că în fond, dincolo de rezultatul alegerilor care urmează, foarte important, dar care e o variabilă, ceea ce contează e ce se discută în societatea românească, pentru că asta are consecințe, pentru că asta modelează și mentalități. Cred că din punctul acesta de vedere nu stăm foarte bine. Asta cu adevărat mă indispune sau mă îngrijorează. O decizie administrativă, cum ar fi scoaterea în afara legii a unui partid e o chestiune care nu rezolvă fondul și nu aș putea eu să mă pronunț în ce măsură este întemeiată solicitarea domnului Pricopie”, a declarat completat fostul președinte al Senatului.

Precizarea vine în contextul în care rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a transmi, un apel către parlamentarii români, solicitând constituirea unei comisii speciale care să analizeze reţelele de agenţi străini, pe teritoriul României, care au ca obiectiv destabilizarea ţării şi influenţarea alegerilor din acest an. 

Fostul lider PNL a evitat să afirme dacă Diana Șoșoacă sau George Simion au legături directe cu administrația de la Moscova, subliniind, totuși, că discursurile îngrijorătoare ale acestora sunt în mod clar pe placul Kremlinului.

Cum fac din Ucraina un țap ispășitor

Nu pot face asemenea afirmații, dar ceea ce este, cred, aproape o banalitate, am să o repet și eu, este că ceea ce vorbesc dumnealor în plan politic sau acțiunile pe care le manifestă le vin foarte bine celor de la Kremlin. N-am elemente să indic o legătură directă, dar e foarte clar că astfel de lucruri convin administrației lui Putin și din păcate, cum știți, ele nu se întâmplă  doar în România.

O să observăm de altfel că dincolo de inconveniente concrete și care într-adevăr trebuie să se găsească rezolvări, nemulțumiri ale unor categorii de agricultori, transportatori, privitoare la o concurență neloială a producției ucrainene și așa mai departe, dincolo de asta mai asistăm de câteva luni la o avalanșă a discursului nu doar din partea dl. Simion și a lui Șoșoacă care încearcă să orienteze cea mai mare parte a nemulțumirii a populare către un țap ispășitor care a devenit Ucraina sau ucrainenii. Lucrul acesta nu poate decât să convină politicii dl. Putin, politicii Moscovei în această zonă, și că vor sau nu vor, cei pe care i-ați numit, actanți politici în România îi fac un serviciu dl Putin.

Mi se pare îngrijorător, nu doar ce spun în plan politic, dlomnul Simion sau doamna Șoșoacă și mai ales ceea ce lideri de opinie, jurnaliști cu cariere respectabile și lungi în spate, alimentează de luni de zile în România. Evident că este libertate fiecăruia să spună ce vrea și să interpreteze criza care ne copleșește pe toți la o scară globală în acest moment în fel și chip, dar vorba apostolului, nu tot ce e îngăduit e și de folos”, a susținut Crin Antonescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite