Construirea și renovarea lăcașurilor de cult, continuată de Guvern. Ce se întâmplă cu salarizarea personalului clerical

0
Publicat:

Premierul României, Marcel Ciolacu, a precizat că Guvernul pe care îl va conduce va încerca să rezolve eventualele deficiențe ale personalului clerical, iar în același timp va continua alocarea de fonduri pentru construirea și renovarea lăcașurilor de cult.

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO Inquam Photos
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO Inquam Photos

Este o bucurie pentru mine să vă am invitați astăzi aici, la Palatul Victoria! În același timp, este o mare onoare să fiu parte a acestei întâlniri care, cred eu, este oglinda colaborăii și bunei-înțelegeri între toate cultele religioase din țara noastră. Și mă bucur că, de-a lungul timpului, am putut avea o contribuție la consolidarea parteneriatului care există între stat și culte. Avem în România o afiliere religioasă de peste 99%. Acest procent arată clar rolul esențial pe care comunitățile religioase îl au în modelarea vieții sociale, culturale, educaționale, dar, mai ales, spirituale a românilor. Suntem un popor care a aderat în mod structural la valorile democratice, europene, valori inspirate de drepturi fundamentale precum libertatea religioasă și libertatea de conștiință”, a afirmat Marcel Ciolacu, la o întrevedere cu reprezentanții cultelor din România.

„Acest drum, reînceput după Revoluția din decembrie 1989, nu ar fi fost posibil fără contribuția cultelor religioase. Rolul dumneavoastră a fost nu doar de  a fi memoria vie a suferinței generate de regimurile totalitare, ci a constat în implicarea directă, valoroasă și discretă, de multe ori neapreciată la adevărata valoare, în regăsirea și formarea unor trăsături cu care astăzi ne mândrim și care ne motivează”, a continuat liderul de la Palatul Victoria. 

Moment al reformelor

Astăzi ne aflăm într-un moment important pentru societatea noastră, un moment al acțiunii, un moment al marilor schimbări, un moment al reformelor! Și nu îmi pot imagina ca, pe acest drum, să mergem fără participarea, expertiza și mai ales viziunea dumneavoastră! Ne dorim o Românie performantă, o Românie în care asistența socială să nu fie construită pe planuri de afacere, ci pe empatie, etică și angajament ferm față de binele aproapelui! O Românie în care educația să nu fie lipsită de cunoașterea și asumarea trecutului! O Românie în care diferitele credințe să nu fie bariere în calea dezvoltării noastre ca popor, ci să fie transformate în punți de cunoaștere, înțelegere și acceptare a celuilalt. Și nu aș putea găsi un model mai bun decât cel pe care dumneavoastră, împreună, îl inspirați”, mai arată sursa citată. 

Profit de acest moment pentru a evidenția încă un aspect, deosebit de important: cel al implicării sociale. Și aici aș vrea să vă mulțumesc pentru răspunsul dumneavoastră prompt, venit în urma apelului făcut în urmă cu câteva luni, atunci când ne confruntam cu ororile din azilele grozei.  Și pentru viitor, vă spun sincer că îmi doresc ca, împreună, să identificăm soluții pentru a valorifica potențialul pe care cultele religioase îl au din acest punct de vedere. Dețineți capacități absolut necesare. În primul rând, o raportare morală, responsabilă, la actul profund uman de întrajutorare a aproapelui. Apoi, un personal dedicat care are acces nu doar în mediul instituțional, dar - mai ales - la domiciliul beneficiarilor - fie că vorbim de bătrâni, copii, mame vulnerabile, victime ale traficului de persoane ori persoane dependente de droguri”, susține premierul României.

Sprijinirea persoanelor vulnerabile

„Sper ca, împreună, să construim nu doar cămine, ci - mai ales – să ajutăm aceste categorii de persoane vulnerabile prin programe și activități cu caracter social și medical, realizate de unitățile de cult, la nivel local.  Și, pentru că am ajuns la acest capitol, vă asigur că nu îmi este străină situația privind salarizarea personalului neclerical, precum și solicitările de majorare la nivelul salariului minim pe economie. Vă asigur că, împreună cu colegii din Guvern, cu domnul președinte Nicolae Ciucă, analizăm această solicitare îndreptățită”, arată liderul PSD.

Închei, asigurându-vă de faptul că Guvernul pe care îl conduc va continua să sprijine construirea și renovarea lăcașurilor de cult, precum și activitățile educative și proiectele culturale ale tuturor cultelor din România. Mai mult, este nevoie să reafirmăm angajamentul ferm al statului român în prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării, dar și combaterea discursului instigator la ură.  Vă mărturisesc că, personal, îmi doresc ca astfel de manifestări să nu mai existe în societatea românească!”, a conchis Marcel Ciolacu.  

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite