Sondaj. Geoană, favorit la prezidențiale. Locul doi, disputat de Ciolacu și Simion. Ce scor are Șoșoacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualul secretar adjunct al NATO este prima opțiune a românilor la alegerile prezidențiale de anul viitor, din postura de candidat independent, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP la solicitarea News.ro. Geoană este urmat de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă sau Diana Șoșoacă.

Mircea Geoană, favorit la alegerile prezidențiale din 2024 FOTO: Profimedia
Mircea Geoană, favorit la alegerile prezidențiale din 2024 FOTO: Profimedia

Voturile românilor pentru alegerile prezidențiale vor merge, în cel mai mare număr, la Mircea Geoană, și în cazul în care respondenții și-au exprimat preferința pentru candidații din lista, cât și în cazul celor care își exprimă preferința pentru candidații din listă și susțin că merg sigur la vot.

Secretarul general adjunct al NATO ar fi votat de un procent de 25,3%, respectiv 24,6%. Acesta este urmat de Marcel Ciolacu (cu 19,5% și 21,4%), George Simion (18,7% și 18,5%), Nicolae Ciucă ( 11,2% și 12,8%), Diana Șoșoacă (10,1% și 8,4%), Cătălin Drulă (5,6% și 5,4%), Dacian Cioloș (4,1% și 3,4%) și Kelemen Hunor ( 2,7% și 2,3%).

Variante pentru turul II

Sondajul INSCOP realizat la solicitarea News.ro a evaluat și cinci variante pentru turul al II-lea al alegerilor prezidențiale. Chestionați „dacă în turul II al alegerilor prezidențiale din 2024 ar ajunge următorii, dvs. pe care dintre ei i-ați vota?”, trei dintre variante iau în calcul un tur doi în care George Simion i-ar avea drept contracandidați pe Mircea Geoană, Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă.

În varianta în care în turul II ar ajunge Mircea Geoană și George Simion, câștigător ar fi actualul secretar general al NATO, cu 63,5% - 36,5%.

În cea de-a doua variantă, în care în turul II ar ajunge George Simion și Marcel Ciolacu, câștigător ar ieși liderul PSD cu 58,8% și 41,2%.

George Simion ar pierde în turul doi și împotriva lui Nicolae Ciucă, scorul fiind de 52,2% și 47,8% în favoarea actualului lider PNL.

Sondajului are și alte două variante pentru turul II. În prima, dintre Emil Boc și Marcel Ciolacu, liberalul ar câștiga alegerile ( 50,4% - 49,6%). O a doua variantă ar fi Mircea Geoană - Emil Boc, situație în care liderul adjunct al NATO ar fi câștigător (59,9% - 40,1%).

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro, datele fiind strânse în perioada 15-22 septembrie 2023. Datele au fost  culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1550 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %, la un grad de încredere de 95%.

Sociolog: Nu au nicio valoare datele

Sociologul Alfred Bulai a explicat pentru „Adevărul“ că sondajul nu are „nicio valoare“ în contextul în care nu sunt anunțați oficial candidații pentru alegerile prezidențiale.

„Nu au nicio valoare aceste date, absolut nicio valoare, atâta timp cât oamenii habar nu au cine sunt candidații. În primul rând, în momentul în care mai avem un an și ceva, nu avem de ce să știm cine sunt candidații. Nu au fost niciodată candidații cu un an și ceva înainte, cu excepția celor care continuau mandatele. Sigur că în general oamenii pot să aibă un anumit gen de părere față de unii sau alții, în funcție de gradul de notorietate, dar nu au niciun fel de valoare“, a precizat Alfred Bulai.

Referitor la faptul că sondajul îl arată favorit pe Mircea Geoană din postura de candidat independent, sociologul a precizat că „o candidatură la președinție înseamnă multe milioane de euro și foarte mulți bani, rețele, oameni care să te ajute“, punctând că actualul secretar general adjunct al NATO este momentan „al nimănui“.

„Marea șmecherie este să conteze cei care trebuie să conteze exact în anul electoral și dacă se poate în funcție de rezultatul alegerilor europarlamentare. În funcție de țintarul care se joacă în momentul respectiv, o să vedem multe formule“, a punctat Alfred Bulai. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite