Congresul PSD. Dragnea: „Singurul care a trebuit să plătească pentru noi toţi a fost Adrian Năstase. Adrian, bine ai venit acasă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta se pregăteşte pentru încă un mandat în fruntea PSD
Victor Ponta se pregăteşte pentru încă un mandat în fruntea PSD

Congresul PSD se va desfăşura astăzi şi mâine la Sala Palatului. Social-democraţii îl vor reconfirma în funcţia de preşedinte pe Victor Ponta, iar Liviu Dragnea va rămâne numărul doi în partid, urmând să ocupe fotoliul de preşedinte executiv. Adrian Năstase este prezent la Congres, dar a anunţat că nu va ţine niciun discurs de la tribună.

UPDATE Prima zi a Congresului PSD s-a încheiat. Congrasul se va relua sâmbătă cu alegerea noii conduceri.

UPDATE  Ion Iliescu: "Suntem într-o fază de o anumită maturitate. Spunea Ponta că nu putem face din lupta cu Băsescu o platformă. E şi Băsescu un dat, dar timpul lui se cam duce.

UPDATE Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD: "Guvernarea Năstase din perioada 2000-2004 rămâne un exemplu. Dar am pierdut am intrat în OPoziţie. Mulţi ziceau dacă vrem să relansăm partidul trebuie să scăpăm de Iliescu. Asta afost teza cu care unii au venit la Congresul din 2005"

UPDATE Marian Vanghelie: “Nu ai dreptate când ai dreptate, ai dreptate când ai greutate. Trebuie să spunem că Adrian Năstase a fost condamnat pe nedrept şi suntem aliaţi cu Traian Băsescu. Şi noi simţim nevoia de dragoste, cu ghilimele. În acest partid e loc de toată lumea. "

UPDATE Mircea Geoană a spus, fără ezitare, că i-a fost dor de PSD. „Mi-a cam fost dor de dvs şi sunt bucuros că suntem cu toţii. Poate că acest Congres, mult mai competitiv din anii precedenţi, s-ar putea numi Congresul de pace pentru că niciodată partidului nostru nu a avut un moment mai bun decât acesta.Vreau să vă spun cât de mult vă iubesc. În acest moment, Congresul reprezintă mai mult decât congresul principalului partid din România, este de fapt congresul speranţei românilor într-un viitor mai bun. "

UPDATE Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a spus că prioritatea partidului trebuie să fie guvernarea, că pe cetăţeni nu îi interesează cine e şef la DNA sau ministru al Justiţiei.

„ Pe cetăţeni nu-i interesează pe cine punem şef la DNA, ministru al Justiţiei. Toate aceste scandaluri nu interesează pe nimeni, pe ei îi interesează dacă au bani pentru întreţinere, şcoli bune pentru copiii lor, spitale curate. Nu trebuie să lăsăm scandalurile să ne distragă de la ce avem de făcut“, a afirmat Zgonea.

UPDATE: Congresul PSD a adoptat noul statut, în care se introduce funcţia de preşedinte executiv, care va coordona activitatea curentă a partidului. Pentru aceasta funcţie va candida Liviu Dragnea, actualul secretar general al partidului.

UPDATE Liviu Dragnea: „Singurul care a trebuit să plătească pentru noi toţi a fost Adrian Năstase. Sper să aibă puterea să treacă peste asta. (...) Adrian, bine ai venit acasă!“, a spus Liviu Dragnea.

UPDATE Kelemen Hunor:  „Am venit la Congres ca reprezentant al comunităţii maghiare. Am venit din respect şi din prietenie pentru Victor Ponta şi pentru a mulţumi pentru efortul politic făcut din momentul în care se află la guvernare.Victor Ponta îl apreciază pe Dan Diaconescu. Traian Băsescu îl apreciază pe Victor Ponta. Eu stau lângă Crin Antonescu“

UPDATE După ce a terminat Crin Antonescu de vorbit, Ponta a declarat că îmărtăşeşte ideile liderului PNL, dar că este puţin îngândurat.

„Împărtăşesc toate aceste idei de unitate şi dorinţa de a duce la capăt proiectul nostru. Eram îngândurat, mă gândeam că de la anul coabitez cu Crin şi s-ar putea uneori să fie chiar mai dificil, dar sigur va fi mai bine pentru România“, a spus Ponta.

UPDATE Crin Antonescu: „Reevaluarea pare pentru unii cel mai recent joc de societate. Fără îndoială că în viaţa publică există reevaluări. Se pot reevalua companii, persoane. Există lucruri care nu sunt de reevaluat. Nu-l reevaluăm pe Traian Băsescu. Nu reevaluăm regimul Băsescu. Jos Băsescu! nu poate fi un proiect, dar în sensul de schimbare a unor practici este o condiţie necesară pentru împlinirea oricărui alt proiect."

UPDATE  "Să nu uităm că în momentele cele mai grele din 2011, 2012, ne-am avut, împreună ca fraţii. Sunteţi astăzi cel mai mare partid politic al României. PNL este cel mai puternic şi onest aliat pe care îl puteţi avea", a afirmat Antonescu.

UPDATE Crin Antonescu ia cuvântul la Congresul PSD. “Nu mi-e uşor mă gândeam ce să le spun atâtor social-democraţi. Simplu: mulţumesc în numele PNL pentru tot cea am făcut împreună. ”

UPDATE Victor Ponta a salutat prezenţa foştilor preşedinţi la Congresul PSD, Ion Iliescu, Oliviu Gherman, Mircea Geoană, terminând  cu Adrian Năstase „prezent aici unde îi este locul“. De altfel, Năstase a reuşit să strângă chiar mai multe aplauze decât Ion Iliescu, emblema PSD.

„Un partid care nu îşi reneagă trecutul este un partid care are viitor. Sunt mai multe şanse să fii popular după ce nu mai eşti preşedintele partidului”, a constatat Ponta, cu referire la aplauzele primite de Năstase dar şi de Mircea Geoană.

UPDATE Adrian Năstase s-a plimbat prin sala Congresului PSD, în aplauezele delegaţilor care încercau să discute cu el. Năstase a fost înconjurat de cameramani şi şi-a făcut drum cu greu până la locul rezervat în sală.

UPDATE La Congresul PSD au ajuns şi ceilalţi doi lideri ai USL, Crin Antonescu şi Daniel Constantin.

UPDATE Adrian Năsatse a ajuns la Congresul PSD însoţit de fiul său, Andrei: „Am venit la Congres cu speranţă, doar ca invitat. Nu voi avea un discurs la Congresul PSD. Nu voi vorbi de la tribună, este rândulcolegilor mei să vorbească. Am vut o discuţie cu Victor Ponta înainte de Congres. Voi continua să gândesc politic şi voi continua să-mi spun părerile", au fost primele declaraţii ale fostului premier. 

Adrian Năsatse a fost primit cu aplaute pe scările Sălii Palatului, acolo unde are loc Congresul PSD.

Fostul premier a mai precizat că nu va participa la şedinţele partidului. "Nu mai sunt membru PSD. Aşa a decis instanţa".

Andrei Năstase a declarat, înainte de a intra la şedinţa Congresului, că nu intenţionează să se înscrie în PSD. " Nu, deocamdată nu", a răspuns Andrei Năstase, fiind întrebat dacă doreşte să se înscrie în partid.

UPDATE Organizatorii au prezentat lista oficială a candidaturilor pentru alegerile care vor avea loc sâmbătă.

Pentru funcţia de preşedinte al PSD a fost validată o singură candidatură, cea a actualului preşedinte al partidului, Victor Ponta. Andrei Alexandru îşi depusese candidatura la şefia partidului, dar aceasta nu apare ca validată în lista de candidaţi remisă, vineri, oficial de către PSD.

Pentru funcţia de preşedinte executiv a fost depusă şi validată tot o singură candidatură, cea a actualului secretar general, Liviu Dragnea.

Pentru cele opt funcţii de vicepreşedinte alese la nivel naţional au fost depuse şi validate 13 candidaturi: Niculae Bănicioiu, Eugen Bejenariu, Gheorghe Bunea Stancu, Ion Călinoiu, Ion Câlea, Titus Corlăţean, Adrian Duicu, Dan Nica, Constantin Niţă, Ion Prioteasa, Cristian Rizea, Dan Şova, Marian Vanghelie.

Pentru cele opt funcţii de vicepreşedinte alese pe regiuni de dezvoltare şi-au depus candidatura: Gheorghe Nichita - Regiunea Nord-Est, Constantin Boşcodeală, Nicuşor Constantinescu şi Marian Oprişan - Sud-Est, Silvian Ciupercă, Mircea Cosma, Adrian Ţuţuianu - Sud; Paul Stănescu - Sud-Vest; Titu Bojin, Ion Mocioalcă - Vest; Ioan Rus - Nord-Vest, Mircea Duşa - Centru, Robert Negoiţă -Bucureşti-Ilfov.

Pentru cele cinci funcţii de vicepreşedinte alese din rândul Organizaţiei de femei au fost depuse şi validate cinci candidaturi, respectiv: Ecaterina Andronescu, Corina Creţu, Gabriela Firea, Rovana Plumb şi Olguţa Vasilescu.

UPDATE Delegaţii veniţi, vineri, la Congresul PSD, au primit o mapă care conţine recomandări făcute de Secretariatul general al partidului, prin care li se cere să nu trateze jurnaliştii prezenţi cu ostilitate sau aroganţă, indiferent de publicaţia de care aparţin.

„Fiţi deschişi către reprezentanţii presei, răspundeţi întrebărilor jurnaliştilor, acceptaţi cu deschidere rolul pe care aceştia îl au în a prezenta activitatea noastră“, este prima recomandare.
„Nu trataţi jurnaliştii prezenţi la Congresul PSD cu ostilitate sau aroganţă, indiferent de publicaţia sau postul de televiziune de care aparţin. Jurnaliştii vin la evenimentul PSD să îşi exercite meseria şi nu trebuie împiedicaţi sau şicanaţi în vreun fel“, este cea de-a doua recomnadare.

UPDATE Preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, s-a retras din cursa pentru un post de vicepreşedinte  au afirmat surse din PSD.

Victor Ponta nu are emoţii în obţinerea unui nou mandat de preşedinte, cei 4.200 de delegaţi având toate motivele să fie mulţumiţi după ce partidul a ajuns la putere. Niciunul dintre „greii“ partidului nu s-a oferit să candideze contra lui Ponta, singurul adversar fiind Andrei Alexandru, fost consilier al lui Nicolae Văcăroiu. O altă certitudine este faptul că Liviu Dragnea va rămâne numărul doi în partid, urmând să deţină funcţia de preşedinte executiv.  Dragnea va elibera, în acest fel, postul de secretar general care va fi ocupat, cel mai probabil, de deputatul Andrei Dolineaschi.

De asemenea, social-democraţii vor desemna opt vicepreşedinţi ai viitoarelor regiuni de dezvoltare, dar şi opt vicepreşedinţi la nivel naţional. Organizaţia de femei a partidului va deţine 5 locuri  în viitorul Birou Permanent Naţional.
 

Adrian Năsatse, vedeta Congresului

Adrian Năstase se numără printre invitaţii la Congresul PSD, în calitate de fost preşedinte al partidului. Ca un semn suplimentar de simpatie faţă de Adrian Năstase, liderii PSD au decis să nu aleagă la congres un preşedinte al Consiliului Naţional. Funcţia a fost deţinută, în trecut, de Adrian Năstase şi va rămâne vacantă până când fostul premier va avea dreptul să candideze.

Start pentru fuziunea cu UNPR
Victor Ponta a declarat că la Cogresul PSD se va adopta o rezoluţie care va permite procedurile de fuziune cu UNPR şi a menţionat că probabil vor fi două funcţii de vicepreşedinţi ai partidului în plus, destinate celor propuşi de UNPR. „Întâi, în cadrul Congresului, noi adoptăm o rezoluţie. Congresul ne dă voie să facem procedurile de fuziune, după care o să discutăm cu colegii de la UNPR. Nu a mai fost o chestiune foarte urgentă pentru că noi de fapt colaborăm foarte bine. Avem un grup comun, domnul Gabriel Oprea este membru al Guvernului, nu a mai fost o chestiune arzătoare “, a explicat  Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite