Conducerile PNL și PSD, băgate în ședință pe tema pensiilor speciale. Ce decizii vor să ia partidele
0Atât conducerea PNL, cât și cea a PSD, vor avea luni la amiază ședințe în care vor discuta despre proiectele referitoare la pensiile speciale, urmând a fi decis sancțiuni pentru cei care nu vor vota pentru eliminarea celor ale parlamentarilor.
UPDATE Aleșii liberali care nu votează proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor vor fi excluși din PNL.
UPDATE Nicolae Ciucă a venit cu un mesaj după întrevederea cu miniștrii și secretarii de stat: „Am avut astăzi o nouă ședință de coordonare cu miniștrii și secretari de stat ai Partidului Național Liberal, pentru a discuta despre agenda guvernamentală de săptămâna aceasta, dar și despre prioritățile pe fiecare domeniu.Este important ca toate proiectele mari demarate până acum să fie continuate, într-un ritm susținut și eficient, astfel încât acestea să producă schimbări în bine în viața românilor. Vorbim aici despre reabilitarea și construcția de școli, dar și despre Programele Operaționale Regionale, care vor contribui la modernizarea a sute de orașe din România”, a afirmat șeful PNL.
„Tot pentru a continua dezvoltarea locală și pentru a reduce disparitățile dintre regiuni, una dintre prioritățile PNL este continuarea implementării cu succes a programului liberal ,,Anghel Saligny”, care va asigura fondurile necesare construcției a 10.000 de km de drumuri județene. Concomitent cu acestea, vom continua și dezvoltarea rețelelor de apă-canal, dar și extinderea rețelelor de gaze, finanțate atât prin fonduri europene, cât și prin fonduri de la bugetul de stat.Dezvoltarea României prin investiții și îmbunătățirea nivelului de trai al românilor rămân principalele noastre obiective la guvernare”, a completat Ciucă.
--
Prima întâlnire care are loc, luni dimineață, este cea a conducerii restrânse a PNL - președinte, secretar general și prim-vicepreședinți - cu miniștrii și secretarii de stat, cu începere de la ora 8. Apoi, de la ora 11.00, are loc Biroul Politic Național, unde, potrivit informațiilor „Adevărul”, liberalii ar urma să decidă că aleșii care nu vor vota pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor riscă excluderea.
Consiliul Politic Național al PSD urmează să se vadă de la ora 12.00. De asemenea, Marcel Ciolacu și-a anunțat prezența la plenul de la ora 14.00, când va fi discutată tema eliminării pensiilor speciale ale parlamentarilor.
Coaliția vrea să adopte o serie de legi orientate împotriva beneficiarilor de pensii speciale și a celor cu mai multe venituri, atât pensie, cât și salariu de la stat, în ultima săptămână de muncă a parlamentarilor.
Setul de legi
Liderii PSD și PNL au convenit ca în ultima săptămână să facă un lucru pe care l-au tergiversat de luni bune: ofensiva împotriva pensiilor speciale și a altor privilegii de care se bucură unii bugetari.
În primul rând, la Comisiile de muncă și de buget-finanțe urmează să aibă loc ultimele discuții pe forma finală a proiectului de lege privind reforma pensiilor speciale. Potrivit informațiilor „Adevărul”, cel mai probabil luni (iar dacă va fi nevoie și marți) va fi ziua pentru definitivarea proiectului care cuprinde șase categorii de pensii speciale (ale magistraților, ale personalului auxiliar din magistraturi, ale celor de la Curtea de Conturi, ale funcționarilor publici parlamentari, ale foștilor piloți și ale foștilor diplomați), plus cele ale personalului care a lucrat în sistemul de ordine publică și de siguranță națională (MAI, MApN plus serviciile de informații și de pază și protecție).
Față de amendamentele trimise în urmă cu o lună de Ministerul Muncii, cea mai mare schimbare ar fi faptul că supraimpozitarea va fi de 15%, nu de 30%, însă pragul va fi salariul mediu net pe economie (3.912 lei), nu salariul mediu brut (6.789 de lei).
Fără „pensii speciale“ pentru parlamentari
Comisia de statut din Camera Deputaților a dat undă verde pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.
Fostul deputat Eugen Nicolicea (șapte mandate), reprezentant al Asociaţiei Foştilor Parlamentari, a anunţat că va ataca în instanţă proiectul pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor dacă va fi adoptat de Parlament, susţinând că acesta este un „copy paste” după actul normativ declarat anterior neconstituţional de Curtea Constituţională.
„Este evident că, fiind copy paste după o lege declarată neconstituţională, motivele de neconstituţionalitate subzistă şi sunt aplicabile. Dar faptul este extrem de grav, ştiind că un proiect, o propunere este neconstituţională să insişti să-l adopţi cu încălcarea Constituţiei şi a statutului este evident o încărcare gravă a Constituţiei şi ar trebui să preocupe opinia publică şi pe dumneavoastră, pentru că, după cum ştiţi, Constituţia este o lege şi anume legea fundamentală”, a fost poziția fostului deputat PSD.
Amenințări cu sesizarea la CCR
Însă Eugen Nicolicea omite să spună că neconstituționalitatea eliminării pensiilor speciale ale parlamentarilor, din 2022, s-a întemeiat pe aspecte de procedură parlamentară a votului, adică prin nerespectarea unor termene, nu pe forma proiectului de lege.
Replica a venit de la Eugen Bejinariu, președintele Comisiei de statut, care a precizat că într-un fel sau altul, chiar și prin atacarea la CCR a legii de cei nemulțumiți, Puterea va găsi o cale să elimine în final pensiile speciale ale parlamentarilor. „Nefiind specialist, nu aş putea să mă pronunţ sau să mă antepronunţ (n.r. – privind neconstituționalitatea demersului). Lăsăm timpul să rezolve şi acest lucru. Mă gândesc că o să fie contestată la Curte sau în instanţă şi atunci vom vedea ce se va întâmpla. Din ceea ce ştiu eu, dacă acest lucru se va întâmpla, adică dacă va fi declarată neconstituţională a nu ştiu câta oară, sigur că vom găsi alte soluţii, de impozitare, de impozite mai mari, ceva se va întâmpla, adică nu rămâne cum e la momentul acesta”, a afirmat parlamentarul social-democrat.
Una dintre surprizele pregătite de Coaliție este faptul că vrea și adoptarea legii privind interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat. Angajații din sectorul public vor avea obligația ca în termen de 30 de zile de la adoptarea legii să opteze între suspendarea pensiei și rămânerea să lucreze la stat sau să rămână cu pensia, dar să plece acasă. Sunt introduse câteva excepții: persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică și cele care au durata mandatului definită de Constituție, potrivit actualei forme, care va intra în discuție la Comisia de muncă pentru raport. Rămâne de văzut care va fi varianta finală, pentru că în Parlament e și o solicitare mai veche a conducerii BNR pentru exceptarea de la aplicarea principiilor legii.