Conducerea PNL bagă în ședință membrii liberali ai Guvernului. Măsurile de austeritate, pe ordinea de zi

0
Publicat:

Președintele PNL, secretarul general și prim-vicepreședinții partidului se reunesc luni dimineață ci miniștrii și secretarii de stat, discuțiile fiind axate pe prioritățile guvernamentale și pe pachetul privind măsurile de austeritate.

Conducerea PNL stabilește mandatul pentru măsurile de austeritate FOTO Inquam Photos
Conducerea PNL stabilește mandatul pentru măsurile de austeritate FOTO Inquam Photos

Președintele PNL, președintele Senatului, Nicolae-Ionel Ciucă, secretarul general, vicepreședintele Camerei Deputaților, Lucian Bode, prim-vicepreședinții PNL, miniștri și secretari de stat ai PNL, vor participa mâine, 24 iulie, începând cu ora 8.00, la o ședință de coordonare a activității politice și guvernamentale, la sediul PNL din Aleea Modrogan nr.1”, este anunțul dat de Biroul de presă al PNL, în ceea ce privește întrevederea conducerii din partid cu cei din Executiv.

Coaliția este presată de Comisia Europeană să ia măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, pentru a limita deficitul și pentru a nu fi suspendate fondurile europene. Însă tot ce vizează Coaliția sunt măriri de taxe și impozite, nu și reduceri de personal sau de cheltuieli.

Reprezentanții Guvernului s-au angajat, în discuțiile informale cu oficialii europeni, să vină în următoarele două luni cu o serie de măsuri care să crească veniturile statului și să mai stăvilească cheltuielile, pentru a nu fi suspendate fondurile europene, pe motiv de deficit excesiv. În principiu, europenii ar fi de acord inclusiv cu permiterea unui deficit la nivelul anului 2024 în jur de 5%, nu 4,4%, susțin surse din Coaliție pentru „Adevărul”, dar doar sub aspectul acesta: măsuri de austeritate.

În primul rând, în Coaliție s-a discutat ca unele taxe să crească de la 1 septembrie, iar altele de 1 ianuarie. Cei din Guvern vor să taxeze cu 16% multinaționalele care duc profitul în alte ţări. Va exista şi o taxă suplimentară pentru jocurile de noroc, adică un impozit de 21% (cu 10% mai mare). De asemenea, angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară ar putea plăti 10% contribuţie la sănătate, pe care acum nu o plătesc, dar încă nu e consens în Coaliție. Încă sunt discuții pe tema reţinerii contribuţiei de sănătate de 10% pentru norma de hrană la MAI şi MApN, dar și privind reţinerea contribuţiei de sănătate 10% pentru tichetele de masă şi voucherele de vacanţă, taxe care în prezent nu există.

În schimb, partidele par să fi bătut palma pe creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%. PNL vrea eliminarea voucherelor de la stat, după ce ei propuseseră să se dea și la mediul privat. În discuții este și creșterea de TVA pentru restaurante și hoteluri, deci eliminarea facilității din zona HoReCa, unde TVA-ul era mai mic, de 9%, care oricum fusese mărit în iarnă de la 5%.

Nu în ultimul rând, ar urma să fie desființate în jur de 200.000 de posturi din administrație, care nu sunt acum ocupate, dar care oricum sunt bugetare. În schimb, Coaliția nu vizează deloc o nouă restrângere a cheltuielilor sau reducerea numărului bugetarilor.

Cum ar putea crește salariul minim

PSD-ul condus de Marcel Ciolacu propune ca în măsurile fiscale pe care să le ia Guvernul să fie mărirea salariului minim la 3.300 de lei la 1 septembrie, în timp ce de la 1 ianuarie 2024 ar urma să crească la 3.750 de lei.

De asemenea, salariul minim pentru cei din domeniul construcțiilor ar urma să crească de la 4.000 de lei la 4.500 de lei. Discuția mai rămâne dacă 200 de lei din aceste sume rămân neimpozitabile, așa cum au decis guvernanții în iarnă. În cazul în care nu ar fi neimpozitabili acei 200 delei, creșterea la salariul minim ar fi redusă cu încă aproximativ 80 de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite