Pachet de austeritate pregătit de Guvern: multe taxe și impozite, mai deloc reduceri

0
Publicat:

Coaliția este presată de Comisia Europeană să ia măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, pentru a limita deficitul și pentru a nu fi suspendate fondurile europene. Însă tot ce vizează Coaliția sunt măriri de taxe și impozite, nu și reduceri de personal sau de cheltuieli.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, actualul și fostul premier FOTO Inquam Photos
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, actualul și fostul premier FOTO Inquam Photos

Reprezentanții Guvernului s-au angajat, în discuțiile informale cu oficialii europeni, să vină în următoarele două luni cu o serie de măsuri care să crească veniturile statului și să mai stăvilească cheltuielile, pentru a nu fi suspendate fondurile europene, pe motiv de deficit excesiv. În principiu, europenii ar fi de acord inclusiv cu permiterea unui deficit la nivelul anului 2024 în jur de 5%, nu 4,4%, susțin surse din Coaliție pentru „Adevărul”, dar doar sub aspectul acesta: măsuri de austeritate.

În primul rând, în Coaliție s-a discutat ca unele taxe să crească de la 1 septembrie, iar altele de 1 ianuarie. Cei din Guvern vor să taxeze cu 16% multinaționalele care duc profitul în alte ţări. Va exista şi o taxă suplimentară pentru jocurile de noroc, adică un impozit de 21% (cu 10% mai mare). De asemenea, angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară ar putea plăti 10% contribuţie la sănătate, pe care acum nu o plătesc, dar încă nu e consens în Coaliție. Încă sunt discuții pe tema reţinerii contribuţiei de sănătate de 10% pentru norma de hrană la MAI şi MApN, dar și privind reţinerea contribuţiei de sănătate 10% pentru tichetele de masă şi voucherele de vacanţă, taxe care în prezent nu există.

Dilema voucherelor de la stat

În schimb, partidele par să fi bătut palma pe creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%. PNL vrea eliminarea voucherelor de la stat, după ce ei propuseseră să se dea și la mediul privat. În discuții este și creșterea de TVA pentru restaurante și hoteluri, deci eliminarea facilității din zona HoReCa, unde TVA-ul era mai mic, de 9%, care oricum fusese mărit în iarnă de la 5%.

Nu în ultimul rând, ar urma să fie desființate în jur de 200.000 de posturi din administrație, care nu sunt acum ocupate, dar care oricum sunt bugetare. În schimb, Coaliția nu vizează deloc o nouă restrângere a cheltuielilor sau reducerea numărului bugetarilor.

Coaliția va decide măsurile care rămân în pachetul de austeritate la începutul săptămânii viitoare, dat fiind că unii lideri sunt plecați în concediu. Până atunci, PNL și PSD se contrează în spațiul public, ambele clamând că nu vor creșteri de taxe și impozite în general, ci cu mici excepții, fie că e vorba de veniturile mari, fie că e vorba de zona de vicii (jocuri de noroc, țigări, alcool etc.).  

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan susține că liberalii nu pot fi de acord cu majorări de taxe şi impozite, în timp ce PSD, prin vocea vicepreședintelui Gabriel Zetea, a punctat că poate avea loc o taxare suplimentară a celor cu „venituri excesive”.

„PNL nu va fi de acord cu majorări de taxe şi impozite, putem discuta despre scoaterea unor facilităţi, putem discuta despre eficientizare şi aici mă refer la reducerea unor poziţii, ca de exemplu 11 direcţii diferite care se ocupau de persoanele vulnerabile”, a punctat Rareș Bogdan. 

„PSD a spus de fiecare dată că este nevoie de o taxare suplimentară pentru cei care au produs în această perioadă venituri excesive, adică nu profitul legitim, pe care piața din România și orice societate comercială care are activitate pe piața din România are dreptul și obține un profit legitim, în urma desfășurării activității, dar profiturile excesive trebuie taxate, pentru că banii respectivi s-au făcut în urma creșterii prețurilor și în urma colectării banilor de la populație”, a afirmat, la rândul său, Gabriel Zetea, vicepreședinte al PSD, într-o intervenție la RFI.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite