Ce măriri de salarii ar putea avea loc de la 1 septembrie 2023 și 1 ianuarie 2024

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul ar putea lua decizia măririi salariului la 3.300 de lei de la 1 septembrie 2023 și 3.750 de lei de la 1 ianuarie 2024, susțin surse din Coaliție pentru „Adevărul”. Un aspect important e dacă în continuare va fi păstrată suma de 200 de lei neimpozitabilă, așa cum s-a decis în iarnă.

Statul dă cu o mână, ia cu alta FOTO Shutterstock
Statul dă cu o mână, ia cu alta FOTO Shutterstock

PSD-ul condus de Marcel Ciolacu propune ca în măsurile fiscale pe care să le ia Guvernul să fie mărirea salariului minim la 3.300 de lei la 1 septembrie, în timp ce de la 1 ianuarie 2024 ar urma să crească la 3.750 de lei.

De asemenea, salariul minim pentru cei din domeniul construcțiilor ar urma să crească de la 4.000 de lei la 4.500 de lei. Discuția mai rămâne dacă 200 de lei din aceste sume rămân neimpozitabile, așa cum au decis guvernanții în iarnă. În cazul în care nu ar fi neimpozitabili acei 200 delei, creșterea la salariul minim ar fi redusă cu încă aproximativ 80 de lei.

Surse liberale susțin că în PNL nu este luată încă o decizie privind măririle de salariile, decizia din BPN fiind că partidul nu va susține creșteri de taxe și impozite, fiind pentru reducerea de cheltuieli. Inclusiv poziționarea față de voucherele de vacanță este de opoziție față de menținere acestora. „În cazul salariului din construcții, degeaba îi crești de la 4.000 la 4.500 de lei, dacă tu îi bagi constribuția de sănătate. Pentru că tu îi dai banii ăia nu ca să aibă în plus, ci ca să plătească contribuția la sănătate. E un artificiu”, susține un lider PNL pentru „Adevărul”.

Prea puține reduceri

Coaliția este presată de Comisia Europeană să ia măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, pentru a limita deficitul și pentru a nu fi suspendate fondurile europene. Însă tot ce vizează Coaliția sunt măriri de taxe și impozite, nu și reduceri de personal sau de cheltuieli.

Reprezentanții Guvernului s-au angajat, în discuțiile informale cu oficialii europeni, să vină în următoarele două luni cu o serie de măsuri care să crească veniturile statului și să mai stăvilească cheltuielile, pentru a nu fi suspendate fondurile europene, pe motiv de deficit excesiv. În principiu, europenii ar fi de acord inclusiv cu permiterea unui deficit la nivelul anului 2024 în jur de 5%, nu 4,4%, susțin surse din Coaliție pentru „Adevărul”, dar doar sub aspectul acesta: măsuri de austeritate.

În primul rând, în Coaliție s-a discutat ca unele taxe să crească de la 1 septembrie, iar altele de 1 ianuarie. Cei din Guvern vor să taxeze cu 16% multinaționalele care duc profitul în alte ţări. Va exista şi o taxă suplimentară pentru jocurile de noroc, adică un impozit de 21% (cu 10% mai mare). De asemenea, angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară ar putea plăti 10% contribuţie la sănătate, pe care acum nu o plătesc, dar încă nu e consens în Coaliție. Încă sunt discuții pe tema reţinerii contribuţiei de sănătate de 10% pentru norma de hrană la MAI şi MApN, dar și privind reţinerea contribuţiei de sănătate 10% pentru tichetele de masă şi voucherele de vacanţă, taxe care în prezent nu există.

În schimb, partidele par să fi bătut palma pe creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%. PNL vrea eliminarea voucherelor de la stat, după ce ei propuseseră să se dea și la mediul privat. În discuții este și creșterea de TVA pentru restaurante și hoteluri, deci eliminarea facilității din zona HoReCa, unde TVA-ul era mai mic, de 9%, care oricum fusese mărit în iarnă de la 5%.

Nu în ultimul rând, ar urma să fie desființate în jur de 200.000 de posturi din administrație, care nu sunt acum ocupate, dar care oricum sunt bugetare. În schimb, Coaliția nu vizează deloc o nouă restrângere a cheltuielilor sau reducerea numărului bugetarilor.

Coaliția va decide măsurile care rămân în pachetul de austeritate la începutul săptămânii viitoare, dat fiind că unii lideri sunt plecați în concediu. Până atunci, PNL și PSD se contrează în spațiul public, ambele clamând că nu vor creșteri de taxe și impozite în general, ci cu mici excepții, fie că e vorba de veniturile mari, fie că e vorba de zona de vicii (jocuri de noroc, țigări, alcool etc.).  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite