Ciucă și Ciolacu, întâlnire cu președintele Adunării Naționale a Republicii Coreea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, s-au întâlnit cu președintele Adunării Naționale a Republicii Coreea, Kim Jin-pyo, principala tema a discuțiilor fiind consolidarea cooperării între cele două state.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu alături de președintele Adunării Naționale a Republicii Coreea
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, vizită oficială în Coreea. Foto: Facebook

Update:

Premierul Nicolae Ciucă a avut miercuri, 21 decembrie, la Seul, o întrevedere cu omologul sud-coreean, Han Duck-soo, fiind într-o vizită oficială în Republica Coreea împreună cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și o delegație guvernamentală și parlamentară, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului. 

Șeful Executivului a transmis că întărirea cooperării bilaterale cu aceste stat „este cu atât mai semnificativă având în vedere contextul geopolitic și economic marcat de provocări multiple, dar și de oportunități importante” și „este necesar să oferim un nou impuls pentru atingerea obiectivelor Parteneriatului nostru Strategic, singurul pe care România îl are cu o țară asiatică”.

Sperăm să celebrăm în cursul anului viitor 15 ani de colaborare în cadrul Parteneriatului Strategic prin vizita în România a omologului meu sud-coreean, domnul prim-ministru Han Duck-soo, și prin noi proiecte care să relanseze cooperarea noastră în plan politic, economic și sectorial”, a mai transmis premierul României.

De asemenea, potrivit sursei citate, „o componentă importantă a discuțiilor a vizat colaborarea economică, în contextul în care volumul schimburilor comerciale a depășit cifra de un miliard de dolari în anul 2021. Șeful Executivului a apreciat acest semnal încurajator și a subliniat potențialul de dezvoltare a componentei economice bilaterale. Susținem creșterea investițiilor greenfield și suntem foarte interesați de consolidarea cooperării în domeniile energiei verzi, a tehnologiilor digitale, precum și a legăturile dintre IMM-urile din țările noastre”, a arătat Ciucă. 

Suntem deschiși să analizăm posibilitățile unei cooperări tripartite România-Republica Coreea-SUA în domeniul energiei nucleare și încurajăm participarea investitorilor sud-coreeni la proiecte precum cel al reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) și în investițiile de la Cernavodă”, a mai menționat premierul. 

Șeful Executivului a punctat, de asemenea, faptul că „România oferă o gamă diversificată de posibilități de investiții, fiind una dintre cele mai dinamice și mai competitive economii ale Uniunii Europene, în pofida consecințelor pandemiei de COVID-19 și ale războiului din apropierea granițelor noastre, rata de creștere a economiei românești, în 2022, rămâne una peste așteptări”.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă „a mulțumit omologului său pentru sprijinul acordat de Republica Coreea în ceea ce privește candidatura României la OCDE și a menționat că țara noastră va miza în continuare pe acest sprijin”.

Cei doi înalți oficiali au avut un schimb de opinii privind cooperarea bilaterală în domeniile educației, apărării, precum și despre gestionarea situației generate de agresiunea rusă din Ucraina, securitatea din regiune, cooperarea între NATO și Republica Coreea, pe toate dimensiunile relevante”, a mai arătat conducerea Executivului român. 

***

Știrea inițială:

"Dialog important cu preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea, Kim Jin-pyo, pentru a ne atinge obiectivele parteneriatului strategic. Suntem hotărâţi să consolidăm cooperarea bilaterală româno-coreeană, să valorificăm întregul potenţial economic şi să încurajăm investiţiile în sectorul energetic", a transmis Nicolae Ciucă, într-o postare pe pagina de Twitter a Guvernului.

"România și Coreea de Sud intră într-o nouă etapă a dialogului politic și economic. Aceasta este una dintre concluziile primei întâlniri din vizita începută, azi, la Seul, împreună cu cea mai importantă delegație parlamentară și guvernamentală din istoria Parteneriatului Strategic dintre cele două țări. Am avut onoarea să particip la o primă discuție extrem de aplicată cu președintele Adunării Naționale a Republicii Coreea, dl Kim Jin-pyo.Alături de premierul Nicolae Ciucă, am arătat că România este interesată în dezvoltarea unor proiecte economice majore alături de marile companii coreene în domenii esențiale precum transporturile, energia, industria IT&C și semiconductorii. De altfel, importante concerne coreene sunt investitori de capital în proiectul american NuScale, al reactoarelor modulare pe care România urmează să le instaleze în câțiva ani.Sunt convins că și colegii mei din PSD, miniștrii Transporturilor, Sorin Grindeanu, cel al Apărării – Angel Tîlvăr și ministrul Economiei, Florin Spătaru, vor discuta aspecte concrete ale colaborării economice în cadrul întâlnirilor bilaterale pe care deja le-au început.Deja îl pot numi pe dl președinte Kim, a cărui primă vizită oficială după alegere a fost, în august, chiar în România, un adevărat prieten al țării noastre. Așa cum spunea domnia sa, românii și coreenii au deja ceva în comun: ospitalitatea! ", a fost mesajul lui Marcel Ciolacu.

Premierul Nicolae Ciucă va avea o întâlnire şi cu omologul său, Han Duck-soo.

În cadrul vizitei în Republica Coreea, premierul este însoţit de Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, Ligia Deca, ministrul Educaţiei, Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării, Florin Spătaru, ministru Economiei, Virgil Popescu, Ministrul Energiei, Cosmin Ghiţă, directorul Nuclearelectrica, şi de o delegaţie parlamentară condusă de Marcel Ciolacu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite