Ciucă: Posibilitatea unei pene de curent totale e foarte mică / Cum stă România cu gazele naturale

0
0

Prim-ministrul României a precizat că țara noastră are șanse mici să ajungă în situația Republicii Moldova, care săptămâna trecută a fost grav afectată de consecințele bombardării infrastructurii ucrainene.

INSTANT CIUCA CARBURANT 002 INQUAM Photos Octav Ganea jpg

Pentru România este foarte, foarte puţin probabil să se întâmple un astfel de moment. Sigur, trebuie să fim pregătiţi pentru orice situaţie. Dar, revin, probabilitatea de a intra în blackout, adică într-o pană de curent totală, este foarte, foarte mică. Chiar şi dacă ar fi să se întâmple chestiunea aceasta, sunt măsuri discutate la nivelul întregului sistem energetic astfel încât să putem să reluăm alimentarea cu energie electrică în timp foarte scurt”, a afirmat șeful de la Palatul Victoria, într-un interviu la RTV, cu ocazia Zilei de 1 Decembrie.

Mai mult decât atât, pentru tot ceea ce înseamnă puncte vitale la nivel naţional sunt luate măsurile de duplicare a reţelei existente cu măsuri de tip generatoare prin care se asigură funcţionarea acestor puncte vitale pe teritoriul naţional. Sunt aspecte foarte bine discutate, coordonate, la nivelul Guvernului, cu toate instituţiile implicate în tot ceea ce ţine de domeniul energetic şi domeniul de situaţii de urgenţă. Pentru că aici Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu autorităţile locale, joacă un rol foarte important în preluarea acestor… în preluarea şi punerea în practică a acestor măsuri”, a completat Nicolae Ciucă, în unul din puținele interviuri date.

Premierul a adăugat că la capitolul aprovizionării cu gaze naturale „am intrat în perioada de iarnă cu peste trei miliarde de metri cubi în depozite”.

Depozite pline

„Nu-mi aduc aminte să fi avut vreodată atât de bine asigurate. 98% din cantitate în depozite. Şi, de asemenea, sunt deja demersurile aproape finalizate, cred că foarte curând urmează să fie şi formalizate, de asigurare a cantităţilor necesare de gaz de la furnizorii noştri externi. Deci pot să dau asigurări în acest moment că nu avem probleme cu asigurarea cantităţilor necesare de gaz”, a mai spus Ciucă.

De altfel, acesta susține că în România situația energetică este sub control, fiind luate măsuri în acest sens, inclusiv prin noua ordonanță de urgență.

Cel puţin trei persoane au murit la Kiev şi şase au fost rănite, săptămâna trecută, după un nou atac masiv cu rachete al Rusiei care a vizat întreg teritoriul ţării şi a cauzat întreruperi ale energiei electrice şi alimentării cu apă, inclusiv Republica Moldova fiind afectată de o pană aproape generalizată de curent electric. Astfel, curentul electric pe teritoriul Republicii Moldova a fost întrerupt în majoritatea localităţilor din ţară, inclusiv la Chişinău.

Măsuri luate de administrația d ela Chișinău

Guvernul de la Chișinău trebuie să actualizeze planul de reducere a vulnerabilităților referitoare la aprovizionarea cu energie, dar și să mobilizeze toate capacitățile de generare a acestora. Sunt printre concluziile membrilor CSS, întruniți în ședință săptămâna trecută.

Consiliul a recomandat Guvernului (1) să actualizeze planul de reducere a vulnerabilităților tehnice referitor la aprovizionarea cu energie electrică și termică, (2) să mobilizeze toate capacitățile de generare a electricității și energiei termice, (3) să adapteze procesele de organizare a dezvoltării și implementării politicilor în domeniul energetic și (4) să asigure, în timp real, comunicarea cu operatorii de infrastructură critică din domeniul public și cel privat”, se arată într-un comunicat de presă.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri