România și Bulgaria reiau negocierile pentru hidrocentrala de la Turnu Măgurele-Nicopol

0
Publicat:

România şi Bulgaria vor relua negocierile pentru a construi hidrocentrala de la Turnu Măgurele - Nicopol, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Virgil Popescu a participat la cea de-a 26-a Conferință organizată de Institute of Energy, Foto: Gov
Virgil Popescu a participat la cea de-a 26-a Conferință organizată de Institute of Energy, Foto: Gov

Proiectul hidrotehnic va avea 840 MW putere instalată, din care 420 MW partea românească, cu o producţie totală de 4400 GW pe an, respectiv 2200 GW pentru România. Astăzi am convenit cu ministrul Energiei din Bulgaria, Rosen Hristov, că este un proiect necesar, foarte important pentru asigurarea independenţei şi securităţii energetice. Am purtat aceste discuţii cu ministrul Hristov la cea de-a 26-a Conferinţă organizată de Institute of Energy for South-East Europe cu tema Energy & Development 2022, de la Atena", a scris marţi ministrul, pe pagina sa de Facebook.

Securitatea Energetică în contextul tranziţiei verzi a fost principala temă de discuţie a întâlnirii ministeriale găzduită la Atena de ministrul Energiei din Grecia, Kostas Skrekas.

Potrivit ministrului român al Energiei, la eveniment au mai participat ministrul Energiei şi Infrastructurii din Albania, Belinda Balluku, ministrul Economiei din Kosovo, Artane Rizvanolli, ministrul Energiei din Bulgaria, Rosen Hristov, şi ministrul Tranziţiei Ecologice din Italia, Gilberto Pichetto Fratin.

Am reiterat necesitatea unei bune colaborări între statele noastre în domeniul energiei pentru a putea să ne asigurăm securitatea şi independenţa energetică. De asemenea, prin intermediul cooperării regionale, reuşim să asigurăm diversificarea surselor pentru aprovizionare cu gaze naturale şi energie şi asigurarea rutelor de transport", a precizat Virgil Popescu.

Potrivit datelor Economica.net, Complexul Hidrotehnic Turnu-Măgurele-Nicopol nu este o idee nouă, iar primele studii pentru această hidrocentrală, care să fie relizată împreună cu Bulgaria, au fost făcute încă din anii 60. În 1975 a fost semnat la Bucureşti acordul dintre România şi Bulgaria pentru realizarea şi exploatarea Complexului hidrotehnic Turnu Măgurele-Nicopol, iar trei ani mai târziu proiectul tehnic comun. Sursa citată menționează că, tot atunci au fost inaugurate şi lucrările, care s-au oprit însă.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri